Без індексації рівня пенсій та зарплат в Україні може статися соціальна криза

05.08.2014 14:17 Влада
Євген Шаповал Євген Шаповал

Уряд заморозив пенсії і зарплати бюджетників, не враховуючи майже 20-відсоткову інфляцію, зазначають у Партії розвитку України. 

Нагадаємо, рішенням парламенту від 31 липня пенсії, заробітні плати і прожитковий мінімум не переглядатимуться до кінця поточного року. Це означає, що в умовах стрімкої інфляції та зростання цін мінімальна зарплата буде залишатися на рівні 1218 гривень, мінімальна пенсія - в районі 949 гривень, а прожитковий мінімум «застигне» на планці 2018 гривень.

За інформацією Держстату, на даний момент падіння рівня життя населення зафіксовано приблизно на рівні 25 %, падіння реальних доходів - на 20 %. У Партії розвитку відзначають, що і на центральному, і на місцевому рівнях влади тривають корупційні дії - спекулятивні процеси благополучно впроваджені і працюють навіть у сфері постачання армії.

Координатор Харківської обласної організації Партії розвитку Євген Шаповал наголошує, що згідно Порядку проведення індексації грошових доходів населення, індексації підлягають грошові доходи особи, які не мають разового характеру. Тобто йдеться про доходи найбільш незахищених верств населення - заробітної плати бюджетників, пенсії, стипендії, грошове забезпечення військовослужбовців, соціальних виплатах. Зокрема, індексація пенсій проводиться, якщо рівень споживчих цін з моменту останнього підвищення їх розміру перевищив 1 %.

Водночас у липні 2014 Кабінет міністрів погіршив прогноз щодо падіння ВВП і рівня інфляції. Так, Міністерство фінансів запропонувало в проекті змін до Держбюджету - 2014 змінити базові макропоказники, а міністр фінансів України Олександр Шлапак повідомив, що планується збільшення падіння ВВП до 6-6,5 %, а зростання інфляції - до 19 %.

«Таким чином, громадяни України в черговий раз виявляться на межі виживання - з зарплатами, які буде з'їдати інфляція, з непідйомними комунальними тарифами в холодних квартирах. Подібне може викликати таку соціальну кризу, яку Україна вже не переживе. Цього допустити не можна», - підкреслив Євген Шаповал.

У світлі таких невтішних статистичних даних і прогнозів самого уряду, Партія розвитку України вимагає від влади індексувати рівень пенсій і зарплат з урахуванням реального рівня інфляції, який, за оцінками самого КМУ, становить від 14,4 % до 19 % до кінця року.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта