Децентралізація загальмувала? Думка харківського політика

30.07.2014 08:42 Влада
www.segodnya.ua www.segodnya.ua

У Партії розвитку стверджують, що єдине «досягнення» влади у сфері децентралізації - переведення фінансового забезпечення мобілізації на місцеві бюджети.

Партія розвитку України змушена констатувати факт повного провалу політики децентралізації нинішнім урядом. За час перебування при владі Кабінет Міністрів Арсенія Яценюка неодноразово декларував цю реформу, але далі маніфестів справа не пішла. Єдиним «нововведенням», яке матиме негативний вплив на економіку кожної області та країни в цілому, стало переведення фінансування військової мобілізації на бюджети регіонів.

Таким чином, зазначає координатор Харківської обласної організації Партії розвитку, депутат Харківської міської ради Євген Шаповал, влада не лише збільшила і без того величезне фінансове навантаження на регіони, але і зняла з себе всю відповідальність за майбутнє кожного громадянина країни.

Читайте також: ЧИ Є ПРАВДА У НОВИНАХ. МЕДІАЕКСПЕРТ РАДИТЬ, ЯК РОЗПІЗНАТИ ПІДМІНУ
                       КОМІСІЯ ІЗ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ПРАВ ЛЮДИНИ В ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛРАДІ НЕ ХОЧЕ ПРАЦЮВАТИ - ДАВТЯН
                       КОНСТИТУЦІЯ ВІД ПОРОШЕНКА: ЩО ПРОПОНУЄ ПРЕЗИДЕНТ

У питанні децентралізації влади Партія розвитку України дотримується того, що реформування системи влади на місцях має відбуватися за принципом субсидіарності - на вищу владу покладаються тільки ті функції і завдання, з якими не може впоратися самоврядування. За словами аналітиків, органам місцевого самоврядування необхідно надати повну фінансову самостійність, можливість розпоряджатися землями громади та комунальним майном без втручання центральної влади. Громади повинні, нарешті, отримати право колективно вирішувати питання місцевого значення, а це, на думку Партії розвитку, можливо забезпечити тільки за допомогою механізмів місцевих плебісцитів.

Інше актуальне питання, що постає на шляху до децентралізації, - тотальна бюрократія. Децентралізація не матиме успіху, якщо громадяни не отримають максимального спрощення існуючих сьогодні бюрократичних механізмів - від реєстрації народження дитини до процедур, пов'язаних з веденням підприємницької діяльності або поданням судового позову. Один з варіантів виходу з ситуації - впровадження технологій електронного адміністрування, про які також багато і безрезультативно говорила влада.

«На жаль, п'ять місяців нас годують обіцянками, але поки ні політичної волі, ні стратегії реформ ми не бачимо. Децентралізація - основна складова перерозподілу владних повноважень у державі - залишається декларацією, як і скорочення кількості чиновників, дебюрократизація державної служби, створення максимально сприятливих умов для бізнесу, спрощення отримання адміністративних послуг. Влада продовжує «симулювати» реформи, громадське обговорення концепції децентралізації звелося до заходів «для своїх» і «для галочки», - констатує Євген Шаповал.

У Партії розвитку переконані, що тільки зміни регіональної політики держави та відмова від неефективної політики нерівномірного перерозподілу можуть стати рушійною силою процесів децентралізації.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта