До чого домовилася на Конгресі Ради Європи делегація України. Підсумки дебатів

27.03.2015 13:17 Влада
uk.wikipedia.org uk.wikipedia.org
За підтримки Конгресу Ради Європи в Україні заявлена амбітна програма децентралізації.

Кілька законів вже ухвалені та спрямовані на зміцнення місцевої влади, незважаючи на військову ситуацію на сході країни, що стримує прогрес.

На засіданні Палати регіонів Конгресу відбулася дискусія «Регіональні аспекти процесу децентралізації в Україні».

Джанні Букіккіо, Президент Венеціанської комісії вказав на те, що децентралізація була альтернативою сепаратизму, що здатна була запобігти розвалу країн, у яких була успішно втілена. Він висловив стурбованість тим, що конституційна реформа, як і раніше, відбувається в Україні дуже повільно. Її вкрай потрібно завершити цього року, з тим щоб дотримуватися мінських угод і підготувати шлях для місцевих виборів, які мають відбутися в жовтні. «Децентралізація повинна включати конкретні правила для контрольованих сепаратистами районів Донецької і Луганської областей», - підкреслив він.

Олексій Гончаренко, народний депутат України, зазначив, що «95 % населення підтримує демократичні зміни» і згадав про нещодавно ухвалений закон про об’єднання територіальних громад, число яких потрібно оптимізувати для забезпечення їхньої життєздатності. В Україні також запрацював фонд регіонального розвитку, тим самим розпочавши процес фіскальної і бюджетної децентралізації.

Сергій Чернов, заступник голови української делегації у Конгресі, президент Української асоціації районних та обласних рад, голова Харківської обласної ради, згадав про «ціну, яку платить Україна за прийняття європейської моделі розвитку», підкреслюючи, зокрема, розвиток «катастрофічної гуманітарної ситуації в зонах військових дій». Це не зупинило країну від ухвалення нових законів з децентралізації, які тепер повинні бути реалізовані. «Через створення нової культури управління ми зробимо Україну сильною і процвітаючою», - підкреслив він.

Конгрес продовжуватиме співпрацю з українською владою на всіх рівнях на знак того, що забезпечення місцевої демократії є невід'ємною частиною нового плану дій Ради Європи для України на період 2015-2017 років.

Автор: Администратор сайта