Політолог Фесенко заявив у Харкові, що Україні не потрібне НАТО

27.06.2014 14:05 Влада
http://www.facenews.ua http://www.facenews.ua

Відомий політолог Володимир Фесенко розповів у Харкові, які реформи на його думку необхідно здійснити в Україні задля безпеки держави.

Харків став першим містом серед усіх регіонів країни, де авторитетні політологи та військові експерти 26 червня провели стратегічний дискусійний клуб на тему “Сильна Україна: як гарантувати безпеку?” Серед експертів, що прибули до Харкова, -  директор Центру прикладних політичних досліджень “Пента” Володимир Фесенко. За словами політолога, Україна сьогодні потребує вирішення проблеми як жорсткої (пов’язаної з обороноздатністю), так і м’якої (пов’язаної з економічними, соціальними, інформаційними факторами) безпеки.

- На сьогодні пріоритет № 1 — це забезпечення обороноздатності країни, захисту її територіальної цілісності, захист незалежності. Це обумовлено принципово новою воєнно-політичною ситуацією всередині самої України та навколо неї, - пояснює Володимир Фесенко.

Основні напрямки у посиленні обороноздатності він вбачає у модернізації збройних сил, зокрема, формуванні сучасної армії.

- Слід брати до уваги й те, що зараз не вистачає ресурсів, починаючи від бронежилетів, закінчуючи питаннями харчування. Також треба вирішувати такі банальні питання, як ефективна координація дій, питання стратегії і тактики військових дій і тому подібне, кадрове питання тощо, - каже політолог.

Ще одне важливе завдання, на думку Володимира Фесенка, це переорієнтація воєнно-промислового комплексу на забезпечення обороноздатності країни.

- Раніше ВПК продавав озброєння на експорт. А от зараз потрібно працювати на технічну модернізацію армії, - вважає експерт.

На його думку, також потрібно вже зараз думати не тільки про реформування старих спецслужб, а й про створення нових, де б працювали нові люди. Така ж доля має спіткати і правоохоронні органи.

Також Фесенко висловив свою думку щодо вступу у НАТО. За його словами, Україні це робити зарано.

- По-перше, пряма постановка питання про вступ до Альянсу зараз викличе нову агресію з боку Росії. Інший аргумент — частина суспільства до цього ще не готова, - сказав політолог. - Хоча рівень підтримки вступу до НАТО в суспільстві виріс у півтора-два рази, поки більша половина країни проти вступу. Третя проблема — НАТО і наші західні партнери поки не готові до вступу України.

У цих умовах, на його думку, у найближчій перспективі слід шукати двосторонній формат вирішення проблеми. Це може бути двосторонній договір, наприклад, з США, де були б прописані більш надійні гарантії безпеки.

Щодо м’якої безпеки, за словами експерта, необхідно створити сильні та ефективні інститути держави, які активно працювали б на інтереси країни, та ефективну економічну модель. Ну і, звісно, долати корупцію, забезпечувати соціальну стабільність. Політолог відзначив, що сьогодні в Україні існує ще й інформаційна небезпека. Більше того, велику частину конфлікту на Донбасі підігріває, за його словами, саме інформаційна війна. І участь в ній беруть не лише Росія та Україна, а й Європа.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта