Ігор Балута розповів про головні підсумки 2014 року. Інтерв'ю

05.01.2015 11:30 Влада
kh.vgorode.ua kh.vgorode.ua
Попри те, що рік, який минає, був тяжким, на Харківщині зібрали рекордний урожай, окремі підприємства наростили виробництво, а головне зуміли вберегти область від бойових дій.

Яка зараз ситуація на кордонах та чого чекати наступного року, в інтерв’ю «СК» розповів голова Харківської облдержадміністрації Ігор Балута.

Хто не пережив кризи

Кор.: Добігає кінця непростий рік. Ще на початку було зрозуміло, що харківським підприємствам доведеться несолодко, враховуючи напружені відносини з Росією. Які великі промислові підприємства цього року спрацювали краще, а які гірше?

– Дійсно, 2014 рік був дуже складним для промисловців Харківщини.
За підсумками січня – листопада 2014 року індекс промислової продукції, який відображає динаміку створення валової доданої вартості, досяг 95,2 %, що значно перевищує загальноукраїнський показник – 89,9 %. З початку року і до листопада обсяги виробництва наростили ВАТ «Турбоатом», ДНВП «Об’єднання Комунар», ДП «Завод «Електроважмаш», ДП «Завод «Радіореле»,ТОВ «ХЗПТУ». Навпаки, зменшили обсяги виробництва ДП «Укрспецвагон», ПАТ «ХТЗ ім. С. Орджонікідзе», ПАТ «ХМЗ «Світло шахтаря», ПАТ «Завод «Південкабель», ПАТ «Харківський підшипниковий завод», ДП «Завод ім. В. О. Малишева», ПАТ «Вовчанський агрегатний завод», ТОВ «Лозівський ковальсько-механічний завод» та інші.

На результати роботи суттєво вплинуло зниження обсягу експорту продукції наших промислових підприємств до Російської Федерації. Наприклад,
ПАТ «Автрамат», яке близько 80 % продукції експортувало до Російської Федерації, у 2014 році повністю припинило свою діяльність.

Кор.: Для яких районів Харківщини цей рік видався найскладнішим, а для яких – найуспішнішим, і чому?

- Найуспішнішими можна назвати Харківський, Нововодолазький, Коломацький, Дергачівський, Балаклійський райони. Вони протягом року стабільно займали лідируючі позиції в рейтинговій оцінці соціально-економічного розвитку районів області.
Варто згадати, що цього року в Харківській області зібрано рекордний урожай ранніх зернових і зернобобових культур за всю історію області, а саме 4,45 млн тонн.

І найбільший внесок у загальнообласне збирання зернових культур зробили Вовчанський, Балаклійський, Нововодолазький, Чугуївський і Первомайський райони.

Найскладнішим рік видався для районів, що межують з територією, на якій проводиться антитерористична операція: Барвінківського, Ізюмського, Куп’янського, Борівського. Це, звісно, позначилось і на показниках соціально-економічного розвитку районів. Ці райони прийняли значну кількість переселенців.

Кор.: До речі, про переселенців. Багато з них бояться, що не встигнуть оформити документи для отримання соцвиплат до 31 грудня. Чи передбачено якийсь механізм на такий випадок?

Ми неодноразово порушували питання подовження терміну видачі довідок цим категоріям громадян. І сьогодні маємо результат. Рішенням Уряду термін подовжено до 1 лютого 2015 року.

На вокзалах перевіряють підозрілих

Кор:. На території області почастішали випадки терактів та спроб їх вчинення. Що робить влада для убезпечення регіону?

В області розроблено заходи щодо посилення охорони залізничних та автобусних вокзалів, аеропортів, станцій, об’єктів метрополітену, дамб, мостів, переправ, складів озброєння, вибухових речовин, інших об’єктів критичної інфраструктури, будівель державних установ і правоохоронних органів.

Управлінням ДАІ здійснюється погодження маршрутів руху спеціальних транспортних засобів з метою забезпечення безпеки під час транспортування небезпечних вантажів, а також недопущення загроз для населення. Усі маршрути прокладаються поза межами центральної частини міст та інших населених пунктів, стадіонів, паркових зон, місць масового перебування громадян тощо.

На автобусних вокзалах організовано ретельну перевірку підозрілих осіб, їх багажу та транспортних засобів. Також, аби не допустити проникнення в область терористів і зброї, цілодобово працює 31 блокпост. На них несуть службу близько 300 правоохоронців.

Кор.: Яка зараз ситуація на кордоні Харківської області з Росією та як просувається будівництво «Стіни»?

- Наразі обстановка стабільна й керована. Українські прикордонники продовжують спеціальні заходи щодо недопущення на територію України організованих груп та окремих громадян, які можуть брати участь в акціях з дестабілізації обстановки на сході України.
Ведуться фортифікаційні роботи з інженерного обладнання ділянок місцевості в районах пунктів пропуску «Гоптівка», «Олександрівка», «Журавлівка», «Плетенівка». З березня по жовтень на кордоні було відрито близько 22 км рову. Ці роботи тривають сьогодні в рамках реалізації заходів регіональної Програми «Облаштування та реконструкція українсько-російської ділянки державного кордону в межах Харківської області».

Документом також передбачено виготовлення фортифікаційної споруди «Стіна». Секції споруди виготовляються на ПАТ «Завод ім. Фрунзе». Монтаж буде здійснюватися при настанні відповідних погодних умов. На 2015 рік Програмою заплановано фінансування на суму – 2 млн 590 тис. грн.

Сподіваємося на експорт

Кор.: Ви дали дозвіл на проведення щодо вас перевірки відповідно до Закону «Про очищення влади». Чи вже закінчилася ця перевірка?

Дійсно, 3 листопада я написав заяву на згоду щодо проведення по відношенню до мене перевірки, відповідно до Закону «Про очищення влади». Додав до заяви необхідні матеріали та надіслав до Адміністрації Президента України. Стосовно термінів проведення перевірки, то вони чітко встановлені законодавством – 60 днів. Тож перевірка по відношенню до мене триває, про її результати можна буде дізнатися на офіційному веб-сайті Мінюсту.

Кор.: Ваша програма-максимум на 2015 рік?

У лютому 2015 року буде винесено на розгляд сесії обласної ради проект Стратегії розвитку Харківської області до 2020 року, яка розроблена відповідно до Державної стратегії регіонального розвитку України до 2020 року.

Цей документ розроблено з урахуванням рекомендацій європейських експертів на основі детального аналізу соціально-економічного становища Харківської області за останні п’ять років. Після його прийняття буде розроблено План реалізації, який матиме конкретні, згруповані в програми, проекти розвитку із закладеним фінансуванням – бюджетним, донорським, інвестиційним, у т. ч. на основі державно-приватного партнерства.

Головна мета розвитку сфери зовнішньоекономічної діяльності у 2015 році – збільшення обсягів експорту високотехнологічної продукції, науково-технічних розробок та активного пошуку нових ринків збуту, в контексті підписання Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, Європейським Співтовариством з атомної енергії та їх державами-членами.

Леонід Пісня, матеріал з газети "Слобідський край" №155 від 27.12.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта