Харківська громадські діячі вимагатимуть від Порошенка та Ради реформ

18.06.2014 13:52 Влада
http://elise.com.ua http://elise.com.ua
Харківські громадські діячі надішлють Президенту України Петру Порошенку резолюції зі своїм баченням реформ.

Сьогодні у Харкові на круглому столі «REмонтуємо країну: завдання для нової влади», ініційованому громадським рухом «Альянс Республіка», представники понад десяти громадських організацій обговорили, які зміни необхідно провести у країні. Підсумкову резолюцію відправлять Президенту України Петру Порошенку та до Верховної Ради України.

Зокрема, учасники круглого столу вважають, що Україні необхідна реформа парламентаризму. На думку доцента Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна, політолога Олексія Крисенка, в Україні треба запровадити бікамеральний, тобто двопалатний парламент. У верхній палаті мають бути депутати, які представлятимуть інтереси конкретних територій та регіонів, у нижній — депутати, обрані від партій на пропорційній основі.

Місія нижньої палати — стратегічний напрямок розвитку країни, верхньої — тактичний напрямок законодавчого процесу з реалізації суспільно важливих інтересів саме регіонів.

- Система розподілу влади у даному випадку реалізується через взаємний контроль обох палат в бікамеральному парламенті. В першу чергу, це контроль законодавчий і контроль інституціональний, - вважає Олексій Крисенко.

За словами політолога, судячи з досвіду інших країн, впровадження двопалатної системи сприяє стабілізації політичного порядку у суспільстві та прийняттю більш результативних політичних рішень. Так, наприклад, національні меншини не завжди мають своїх представників у парламенті. Але в двопалатному парламенті вони вже матимуть “своїх” депутатів у верхній палаті, які захищатимуть їхні інтереси.

Політолог Юлія Біденко вважає, що в нинішній Концепції децентралізації влади, яку прийняв Кабмін, є три важливих пункти: ліквідація облдержадміністрацій, ліквідація поста губернатора і заміна його на представника центральних органів влади, а також заміна структури податків у країні.

У той же час, за її словами, вибори мають проходити за багатомандатною мажоритарною системою. На думку Біденко, необхідно законодавчо закріпити процедуру відкликання народних обранців та проведення місцевих референдумів.

У резолюції, яку представники громадських організацій направлять до офіційного Києва, — 12 пунктів.

1. Прискорити підготовку нової редакції Конституції України.

2. Реформувати систему українського парламентаризму.

3. Провести позачергові вибори до парламенту та місцевих органів влади.

4. Запровадити ефективну систему місцевого самоврядування. Чисельно зменшити кількість депутатів місцевих рад.

5. Провести адміністративно-територіальну реформу, спрямовану на укрупнення територіальних одиниць. Ліквідувати місцеві державні адміністрації, їх функції передати органам влади громад.

6. Провести деконцентрацію (децентралізацію) влади. Надати широкі повноваження громадам на місцях, у тому числі органам місцевої ініціативи (ОСН, кондомініуми і т. п.).

6. Лібералізувати законодавство про політичні партії.

8. З метою запобігання корупції прискорити реформування державної служби, фіскальної, правоохоронної та судової системи. Запровадити систему громадського контролю за державними закупівлями.

8. Радикально скоротити кількість державних службовців та провести люстрацію серед них.

10. Радикально зменшити фіскальний тиск на бізнес, ліквідувати державні та місцеві органи, що здійснюють контроль і регулювання у цій сфері.

11. Зменшити кількість ліцензій і дозволів для господарської діяльності. Удосконалити ліцензійні умови, ліквідувати дублювання нормативних актів у сфері бізнесу.

12. Прийняти пакет законів про закріплення принципів прав власності та вільної торгівлі, які забезпечать безперешкодний обіг товарів, послуг та капіталу.

Інна Пирлик

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта