Хочеш бути чиновником - пиши диктант з укрмови. Законопроект

14.01.2013 08:29 Влада
http://24tv.ua http://24tv.ua

У Верховній Раді зареєстровано законопроект про внесення змін до закону "Про основи державної мовної політики", яким передбачається посилити вимоги для претендентів на державну службу в частині знання ними української мови, пише "Комерсант-Україна".

Автори документа пропонують розробити тести на знання української мови, які повинні будуть проходити всі претенденти на посади держслужбовців. 

"Зараз у різних законах дійсно є норма про необхідність знання української мови, однак вона декларативна. А, наприклад, у законі "Про прокуратуру" і зовсім немає такої вимоги", - пояснив журналістам один з авторів законопроекта Василь Петьовка.

Один з авторів закону "Про основи державної мовної політики" Вадим Колесніченко сприйняв цю ініціативу вкрай негативно.

"Потрібно бути ідіотом, щоб пропонувати подібне. У першу чергу необхідно оцінювати професіоналізм людини, її здатність керувати економікою і приносити користь державі, а не те, якою мовою вона говорить", - заявив він.

"У нас не так багато фахівців-управлінців, щоб застосовувати до них критерій знання мови, так і на практиці це буде неможливо реалізувати, оскільки незрозуміло, хто буде перевіряти знання мови, і скільки на це потрібно буде витратити часу і коштів", - вважає Колесніченко.

Водночас президент Києво-Могилянської академії Сергій Квіт переконаний, що технічна сторона тестування не вимагатиме великих часових і фінансових витрат. На його думку, це може бути простий іспит, який складають школярі та студенти.

Автор: Администратор сайта