Конституційна реформа: люди мають до виборів знати, які нові повноваження матимуть кандидати

08.04.2015 09:32 Влада
Зміни до Коституції України слід розробити, затвердити та проголосувати у Верховній Раді до місцевих виборів.

Голова Харківської обласної ради Сергій Чернов розповів про заплановані напрями діяльності Конституційної Комісії, до складу якої він увійшов, відповідно до Указу Президента.

«Конституційна Комісія збиратиметься не рідше, ніж раз на місяць, працюватиме за трьома напрямами: перше - конституційне регулювання прав і свобод людини, наступне – регулювання системи правосуддя в державі і третє за переліком, але перше за пріоритетом – організація державної влади і децентралізація», - повідомив Сергій Чернов.

«Необхідно зробити так, щоб права і свободи людини в Основному Законі були першочерговими, - підкреслює голова обласної ради. - У чинній Конституції більшість норм, приблизно 70-80%, щодо прав і свобод людини та їх захисту віднесені до регулювання у законодавчій сфері. Необхідно все ж, щоб вони були закріплені у Конституції, а захист людини був повністю сконцентрований в Основному Законі».

Говорячи про механізм внесення змін до Конституції, Сергій Чернов зазначив: «Необхідно, щоб Верховна Рада до липня поточного року проголосувала зміни до Конституції у першому читанні. Для цього потрібно 226 голосів. Потім цей проект має розглянути Конституційний Суд і Венеціанська Комісія. І вже у вересні, найпізніше – у жовтні, його має затвердити Верховна Рада 300 голосами, щоб вибори 26 жовтня відбулися на новій основі.

Щоб кандидати на посади сільського, міського голови розуміли, під які повноваження обираються та яка відповідальність на них. А виборці, які будуть голосувати за конкретного кандидата, усвідомлювали, які повноваження вони доручають людині».

Автор: Администратор сайта