Конституція від Порошенка: що пропонує президент

01.07.2014 10:00 Влада
http://www.ipnews.in.ua/ http://www.ipnews.in.ua/
26 червня Верховна Рада зареєструвала проект Закону № 4178а «Про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування)». Ініціатором проекту став Глава Держави.

Питання внесення змін до Конституції України неодноразово обговорювалось фахівцями та у громадах, у тому числі й нашого регіону. Харківська обласна рада та Асоціація органів місцевого самоврядування Харківської області відзначають, що в поданому законопроекті знайшла своє відображення більша частина пропозицій органів місцевого самоврядування Харківщини, враховано

думку харківських науковців і практиків, бачення громадських організацій.
Проектом Закону чітко, повно, системно та однозначно запропоновано вдосконалити конституційні засади функціонування Верховної Ради України як єдиного законодавчого представницького органу, уточнити окремі аспекти конституційно-правового статусу Президента України, Кабінету Міністрів України та прокуратури, а також реформувати систему місцевого самоврядування і засади організації державної влади в областях і районах.

Зокрема, актуалізуються конституційні норми щодо статусу парламентської коаліції у ВРУ, принципів її утворення, участі у формуванні Кабінету Міністрів України та іншої діяльності. Гарантується діяльність парламентської опозиції, сформованої в порядку та з повноваженнями, визначеними Законом «Про Регламент Верховної Ради України».
– Змінами цього законопроекту вилучаються з конституційного регулювання обласні та районні державні адміністрації. Зате основні повноваження повинні бути зосереджені на базовому рівні села, селища та міста, – сказано в пояснювальній записці до цього документа.

Разом із тим, передбачається утворення виконавчих органів обласних та районних рад. Голова обласної ради, голова районної ради має обиратись зі складу депутатів відповідної ради та очолювати її виконавчий орган.

У регіонах і районах пропонується запровадити інститут представників Президента України, які на відповідній території здійснюватимуть нагляд за відповідністю Конституції та законам України актів органів місцевого самоврядування та територіальних органів центральних органів виконавчої влади. Вони також покликані координувати взаємодію територіальних органів центральних органів виконавчої влади, спрямовувати та організовувати діяльність усіх територіальних органів центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в умовах надзвичайного або воєнного стану тощо.

Одночасно з реформуванням статусу органів місцевого самоврядування конкретизуються окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою. Зокрема, закріплено вимогу регулювання законом умов та порядку утворення, ліквідації, зміни меж, найменування та перейменування адміністративно-територіальних одиниць і населених пунктів у межах районів.
Законопроектом конкретизовано окремі повноваження Президента України, у тому числі щодо реалізації ним повноважень як Верховного Головнокомандувача Збройних Сил України, гаранта державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина.
Переписавши Конституцію, Петро Порошенко пропонує змінити повноваження гілок влади. Згідно зі змінами, наприклад, міністрів оборони і закордонних справ призначатимуть рішенням Верховної Ради за поданням Прем’єр-міністра, а не Президента, як зараз. Водночас погоджувати ці кандидатури з Президентом все одно доведеться. При цьому пропонується дозволити Президенту одноосібно звільняти Генпрокурора та голову СБУ.

Метою запропонованих змін є вдосконалення конституційно-правового статусу вищих органів державної влади згідно із засадами функціонування держави з парламентсько-президентською формою правління, а також реформування конституційно-правового статусу органів місцевого самоврядування.
Реалізація законопроекту не потребує додаткових витрат з державного бюджету України. Не потребує проведення всеукраїнського референдуму та, відповідно, виділення коштів з Державного бюджету України для його проведення також і прийняття законопроекту.

Експерти прогнозують, що прийняття цього проекту Закону сприятиме налагодженню більш ефективного конституційно-правового механізму функціонування вищих органів державної влади, збалансування конституційних повноважень різних суб’єктів у системі «стримувань і противаг», а також утвердженню якісно нових засад функціонування системи органів місцевого самоврядування.

Максим Грек, матеріал з газети "Слобідський край" №77 від 28.06.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта