Наступна сесія Харківської облради стане революційною. Подробиці

13.02.2015 10:00 Влада
advocat-cons.info advocat-cons.info
Бюджет Харківщини зазнає змін. Уже в кінці цього місяця – на початку наступного буде призначено чергову сесію обласної ради, де обранці Харківщини голосуватимуть за зміни до діючих сьогодні програм.

А змінювати, за словами голови Харківської обласної ради Сергія Чернова, там є що.

– Ми працюємо над тим, щоб скоротити діючі програми, – розповів голова обласної ради на традиційній зустрічі із журналістами «Чотири погляди». – Сьогодні в області прийнято і діє 46 програм, 23 з яких фінансуються, але їх фінансування за підсумками минулого року складає в середньому не більше ніж 40 %. Життя примушує нас змінювати пріоритети, підходи до організації роботи та концентрувати організаційні, кадрові й фінансові ресурси на стратегічних питаннях, а значить – і на перегляді тих планів, які ми формували в попередні роки.

Але це ще «квіточки». Наступна за цією сесія має стати взагалі революційною – депутати планують розглянути нову «Стратегію розвитку Харківської області до 2020 року». Цей документ можна назвати одним з найголовніших для регіону – такий собі генеральний план роботи всіх сфер діяльності. Той, що діє зараз, відверто застарів, хоча й приймали його не так давно – менше п’яти років тому. Але враховуючи події тільки останнього року, документ просто негайно треба переписати. У регіону з’явилися і нові можливості, і нові бар’єри.

 – Якщо сказати коротко, ця стратегія повинна відрізнятися від попередніх тим, що має бути вибудована програмно-цільовим методом. Тобто ми повинні відійти від звичної риторики аналізу ситуації, прогнозних показників на багато років, які часто не підкріплені ресурсами, а значить, не реалізуються, а створити реальний зрозумілий документ, – пояснив Сергій Чернов.

За його словами, Стратегія має ґрунтуватися на перспективних для Харківщини галузях: це паливно-енергетичний кластер, агропромисловий комплекс, ІТ-технології, ракето- й літакобудування, енергомашинобудування, наука. Тобто тих, де ми вже зараз маємо конкурентоспроможні технології та виробництво. Саме ці галузі можуть дозволити області вийти зі складної фінансової ситуації, а потім дадуть поштовх для інших сфер народного господарства.

Сьогодні головний економічний документ області активно готують. Найближчим часом його обіцяють показати всім охочим, провести громадське обговорення з ученими, експертами, громадськими організаціями.

– Найголовніше – ця стратегія має бути наповнена конкретними проектами – великими, середніми, міні-проектами – підготованими за участі ініціативних груп, громадських організацій, науки, промислових підприємств, – вважає голова обласної ради. – І, пропонуючи себе як конкурентоспроможний регіон, ми повинні не тільки переконувати, що можемо забезпечити тут стабільність і створити прийнятні для інвестора умови, але й запропонувати конкретні проекти, підготовлені за міжнародними вимогами.

І хоча Стратегія розрахована на цілих п’ять років (а в нашій країні, як показав останній рік, щось планувати на тривалий термін дещо ризиковано), сумнівів у її доцільності немає. Сергій Чернов каже: українському суспільству необхідно привчити себе до хоча б середньострокового планування, вже не кажучи про довгострокове. І виконувати намічене, незалежно від зміни керманичів країни.

Юлія Горобець

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта