Новий варіант закону про мови: що пропонують змінити

30.08.2012 07:40 Влада
Закон про мови переробили Закон про мови переробили

Робоча група, яку очолила Раїса Богатирьова, із допрацювання закону "Про основи державної мовної політики" підготувала його нову редакцію.

За документ вчора проголосувала більшість групи, повідомляє " Коммерсантъ Украина".

Документ отримав назву "Про порядок застосування мов в Україні", і не передбачає регіонального статусу для мов нацменшин, а лише захищає їх, якщо на території проживає не менше 30% носіїв мови. Законопроект зберігає за українською мовою стутус державної і передбачає міри щодо її захисту. її використання є обовязковим в судо-і діловиробництві, діяльності органів державної влади, військових сил, у сфері науки і освіти, рекламі. У ЗМІ передбачена 75%-на норма мовлення українською (зараз 25%), а трансляция програм і фільмів на інших мовах повинна мати українське дублювання або субтитри.

Для мов нацменшин не передбачається регіональний статус. Члени територіальної громади, що використовують мову нацменшин, мають право ініціювати "міри, скеровані на її захист" за умови, якщо таких мешканців не менше 30% від загальної кількості жителів населеного пункту (зараз - не менше 10%).

Це робоча пропозиція, проект буде наданий на експертизу Національної академії наук, після висновків буде затверджений кінцевий варіант законопроекту.

 

Автор: Администратор сайта