Окрім російської, інші нацменшини не отримають своєї мови на Харківщині

30.08.2012 14:41 Влада
Російська стане регіональною у 15 районах Російська стане регіональною у 15 районах
За даними Центрального статистичного управління (ЦСУ) Харківської області на території Харківської області в жодній територіально-адміністративній одиниці немає підстав для прийняття інших регіональних мов, окрім російської

Про це сьогодні після сесії Харківської обласної ради повідомив журналістам голова облради Сергій Чернов.

– В інших регіонах України ситуація інша. Сьогодні там вивчається це питання і напевно там будуть приймати відповідні рішенні органами місцевого самоврядування, зазначив він нагадавши, що регіональна мова не вводиться рішеннями органів місцево самоврядування.

– Вона вводиться законом України, який прийнятий Верховною Радою та підписаний Президентом...Підстави введення регіональної мови визначаються результатами проведених референдумів або перепису населення. На підставі цього в Харківській області російська мова має статус регіональної. Наше завдання сьогодні реалізувати заходи, які б дали можливість людям скористатися своїми правами. Відповідно даних ЦСУ на території Харківської області згідно з переписом населення усі міста обласного значення входять  до категорії населених пунктів, в яких проживає 10% і більше людей, які вказали російську мову рідною, а також до цієї категорії входять 15 з 27 районів області, – повідомив голова облради.

Також він зазначив, що є багато сільських селищних та міських рад де компактно проживає російськомовне населення, тому ці територіальні громади будуть визначатися щодо регіональної мови додатково.

Юрій Борщ

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта