Люстрація не може стати інструментом в руках політиків: «Опозиційний блок»

18.09.2014 10:53 Влада
http://tsn.ua/ http://tsn.ua/
У вівторок Верховна Рада з п'ятої спроби ухвалила закон про так звану люстрацію.

Як відзначають в «Опозиційному блоці», багатьох людей дійсно необхідно усунути від влади за конкретні факти корупції, хабарництва та зловживань.

«Ми розуміємо, що проведення люстрації вимагала громадськість в ході акцій протесту взимку 2013-2014 років. Однак для нас категорично не прийнятний печерний підход щодо людей, які формально обіймали посади у владі в той чи інший період, при тому чи іншому президенті. Це не демократична практика, це практика тоталітарних режимів. До подібних "люстрацій" вдавалися Сталін і Піночет, Сомоса і Пол-Пот. У певному сенсі - це соціальний геноцид по запису в трудовій книжці, що абсолютно неприйнятно для демократичного суспільства», - підкреслили в партії.

У заяві «Опозиційного блоку» говориться, що після Помаранчевої революції 2004 року за наказом тодішнього президента Віктора Ющенка з органів державної влади було примусово звільнено 25 тисяч працівників, які нібито «зганьбили» себе працею на користь Української держави. Внаслідок цього машина державного управління просто зупинилася, а країна опинилася в глибокій управлінській кризі, що мала незворотний характер.

Також в «Опозиційному блоці» задаються питанням: хто і як буде проводити люстрацію, за якими критеріями і принципами? Чому під люстрацію не потрапляють сьогоднішні високі чини і управлінці, які працювали в кабінеті міністрів при Януковичі, та ж Юлія Тимошенко, яка прагнула створити з Віктором Януковичем «широку коаліцію», більша частина депутатського корпусу, так чи інакше, причетна до колишнього президента? Чому такий багатогранний і делікатний процес вже з самого початку відрізняється вибірковістю?

Необхідність оновлення актуальна як для країни, так і для всієї управлінської системи, але неприпустимо починати оновлення з репресій і утисків, вважають в «Опозиційному блоці». Суспільство, побудоване на фундаменті дискримінації та залякування, не зможе жити і розвиватися і не має перспектив.

«У той час як в цивільному суспільстві точаться дискусії на тему примирення і лояльності, об'єднання країни - політики починають дії, що ведуть до ворожнечі, переслідування і тиску», - наголошується в заяві партії.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта