Позаблоковий статус України - дуже дороге задоволення. Експерт

16.12.2014 10:58 Влада
wartime.org.ua wartime.org.ua
Українці захотіли в НАТО, і Президент пообіцяв референдум із цього питання. Проте й запевнив, що країна ще не готова до Альянсу. Що ж треба зробити, аби стати повноправним членом, що це дасть нашій державі та чому ми ще не там?

На думку експертів, якщо навіть не НАТО, то із позаблоковим статусом все одно щось треба робити. По-перше, хоча б тому, що такого визначення у міжнародному праві немає. Є країни, які тримають нейтралітет.

По-друге, на думку фахівців, входження держави у систему міжнародної безпеки необхідне через те, що Україна сама не може забезпечити свою обороноздатність. Це може бути як НАТО, так і ОДКБ (Організація договору про колективну безпеку, куди входять Росія, Вірменія, Білорусь, Таджикистан, Киргизстан, Казахстан) чи особливе партнерство із США (такий статус мають Швеція, Єгипет, Фінляндія, Ізраїль тощо).

За словами експертів, нейтральна позиція європейців – зовсім не зіставляється з українською позаблоковістю. Адже це задоволення не з дешевих. «Нейтральні» країни витрачають на збройні сили більше 20 % ВВП. Для прикладу, ті, що в НАТО – 2 %.

– Усі ці країни (що дотримуються нейтралітету) – Австрія, Швеція, Швейцарія перебувають у єдиному геополітичному просторі – західноєвропейському, де панує верховенство права. Вони по своєму периметру межують із країнами, які є членами НАТО, і ці країни настільки тісно між собою співпрацюють, що дійсно для них не має значення, що вони не є членами Альянсу, – пояснила президент Молодіжного центру Атлантичної ради України Оксана Григор’єва.

Географічне ж розташування України зумовило те, що вона опинилася на зламі двох культур – європейської та євроазійської, через що на неї тиснуть з обох боків. А тому рано чи пізно визначитися доведеться.

Інна Пирлик, матеріал з газети "Слобідський край" №143 від 29.11.2014

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта