Розробники реформи місцевого самоврядування заявляють про політичні спекуляції

26.04.2013 10:09 Влада
http://union.ua/ http://union.ua/

Конгрес місцевих та регіональних влад України оприлюднив заяву, у якій наголосив про неприпустимість політичних спекуляцій на тему реформи місцевого самоврядування.

Наводимо повний текст заяви, яка розміщена на сайті Харківської облради.

Конгрес місцевих та регіональних влад України висловлює стурбованість заявами окремих представників вітчизняного політикуму про те, що, начебто, Концепція реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади в Україні написана під диктовку Президента і спрямована на подальшу централізацію влади в Україні.

Ми рішуче відкидаємо ці безпідставні звинувачення і закликаємо, щоб кожний, хто бажає висловити свою позицію стосовно реформи місцевого самоврядування в Україні, уважно ознайомився із проектом Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні, оприлюдненим на Інтернет-сайті Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України.

У проекті Концепції як принципи реформування визначено: верховенство права та законності; відкритість, прозорість та громадську участь; повсюдність місцевого самоврядування; субсидіарність; правову, організаційну та фінансову спроможність місцевого самоврядування; державну підтримку місцевого самоврядування; партнерство між державою та місцевим самоврядуванням тощо.

Також маємо нагадати, що проект Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні пройшов тривалу підготовку і широке обговорення громадськості, зокрема під егідою національних асоціацій місцевого самоврядування.

Пропозиції і зауваження представників усіх регіонів України були враховані й знайшли відображення в остаточній редакції проекту Концепції. Цей документ отримав високу оцінку вітчизняних й іноземних експертів, в тому числі Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія), представники якої відзначили відповідність Концепції вимогам Європейської хартії місцевого самоврядування.

Проект Концепції був схвалений Конституційною Асамблеєю України і на його основі розроблено принцип внесення відповідних змін до Конституції України.

Президент України Віктор Янукович неодноразово підкреслював, що пріоритетним напрямом реформування політичної системи має стати організація такої системи місцевого самоврядування, яка максимально забезпечить задоволення інтересів громадян в усіх сферах життєдіяльності. 21 березня 2013 року на засіданні Ради регіонів Віктор Янукович наголосив, що реформування місцевого самоврядування має відбуватися на засадах децентралізації владних повноважень, консолідації ресурсного забезпечення та стратегічного планування розвитку територіальних громад.

Конгрес місцевих та регіональних влад України вважає неприпустимим політичні інсинуації на тему реформування місцевого самоврядування і територіальної організації влади, адже ця реформа, насамперед, потрібна не владі, а місцевим громадам та людям!

Реформа, на яку українське суспільство очікувало роками, – це іспит на зрілість для всієї держави і кожного з нас. І ми впевнені, що складемо його успішно, якщо всі разом, усвідомлюючи всю повноту відповідальності, будемо працювати в громадах, роз’яснювати та сприяти реалізації реформи. Пропонуємо усім, незалежно від полічних поглядів та уподобань, долучитися до конструктивної співпраці, об’єднатися заради спільного майбутнього.

Співголови Конгресу:
Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Українська асоціація районних та обласних рад»
Президент Асоціації С.І.ЧЕРНОВ

Всеукраїнська асоціація органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України»
Президент Асоціації Ю.Г.ВІЛКУЛ

Всеукраїнська асоціація сільських та селищних рад
Голова Асоціації М.І.ФУРСЕНКО

Автор: Администратор сайта