Сутички у Харкові 22 червня. Хто почав заворушення та чим все завершилося (ФОТО, ВІДЕО)

23.06.2014 09:10 Влада

22 червня в центрі Харкова проходили дві масові акції - проросійських активістів і прихильників єдиної України.

Учасники проросійської акції зібралися о 15.00 біля фонтана «Дзеркальний струмінь». На початку заходу державний виконавець зачитав присутнім рішення суду, який заборонив проведення ходи і мітингу на площі Свободи. Всупереч судовому рішенню люди розходитися не стали. На заході були присутні перший секретар Харківського обкому КПУ Алла Александровська, представники «Союзу радянських офіцерів», рухів «Юго-Восток» і «Боротьба».


Біля пам'ятника Леніну присутні вимагали від української влади припинити антитерористичну операцію, висловлювали слова підтримки так званим Луганській та Донецькій «народним республікам». Продовженням мітингу став концерт - присутні співали пісні воєнних років.

Прихильники єдиної України почали збиратися о 18.00 біля пам'ятника Шевченка. Але звідти відразу ж перемістилися до пам'ятника Незалежності України на площі Конституції. Як пояснив один з координаторів харківського Евромайдану Ігор Рассоха, перенести віче на площу Конституції організаторів попросила міліція - щоб не допустити зіткнень з проросійськими активістами.


Акція була спокійною доти, поки слово не взяв постійний учасник Євромайдану Валентин Бистриченко. Він сказав, що проукраїнським силам не треба нічого боятися і акцію слід перенести до пам'ятника Леніну на площі Свободи. Ігор Рассоха заявив, що заклик йти на площу Свободи - провокація, і закликав усіх залишатися на місці. Але Бистриченко не зупинився і частину людей повів за собою.

Неподалік від театру Шевченка дорогу активістам перегородив міліцейський кордон. Міліціонери запитували, чи є у присутніх повідомлення про проведення акції біля пам'ятника Леніну. Без повідомлення співробітники правоохоронних органів активістів пропускати відмовлялися. Мітингувальники на чолі з Бистриченком почали «продавлювати» собі дорогу. Після нетривалої тисняви міліціонери розступилися і почали супроводжувати мітингувальників.

Між прихильниками Євромайдану і бійцями «Грифона» виникла бійка. У результаті були затримані близько 30 осіб, повідомила «МедіаПорту» начальник відділу зв'язків з громадськістю Головного управління МВС Наталія Захарова. Серед затриманих опинився і призвідник масового переміщення Валентин Бистриченко. Його доставили до райвідділу, але незабаром відпустили.

Постраждала одна жінка - як запевняли активісти, її співробітники міліції вдарили по голові. Постраждалій надали допомогу представники Червоного Хреста.
Зрештою учасників проукраїнської акції міліція пропустила до пам'ятника Леніну - проросійських мітингувальників там вже не було. Звідти люди перемістилися до пам'ятника Шевченку. Далі акція проходила без пригод.

Відео МГ Об'єктив

Автор: Администратор сайта