Українців хочуть змусити фінансувати політичні партії

08.07.2015 14:00 Влада
Фото: gazeta.ru Фото: gazeta.ru
Сьогодні в Харкові обговорили законопроект № 2321 «Щодо запобігання і протидії політичній корупції», згідно з яким політичні партії фінансуватимуться з державного бюджету.

Як розповів під час круглого столу, присвяченого реформуванню системи фінансування політичних партій, один з авторів законопроекту експерт з виборчого законодавства Денис Ковриженко, документ передбачає впровадження щорічного державного фінансування партій, які на виборах до Парламенту отримали не менше 3 % голосів виборців. Кошти – а це близько 400 млн грн на рік – розподілятимуться між партіями пропорційно, відповідно до кількості набраних на виборах голосів. Також передбачається часткове відшкодування витрат партій на передвиборчу агітацію на парламентських виборах. Така норма працювала у 2006-2007 роках.

Використання державних коштів контролюватимуть. Ці функції пропонується покласти на Національне агентство з питань запобігання корупції. Партії повинні будуть подавати обов’язковий щоквартальний звіт про фінансову діяльність та оприлюднювати інформацію щодо власного майна, доходів та витрат. Крім того, щороку проводитиметься незалежний аудит фінансування партій.

Ще одним джерелом фінансування політичних партій мають стати внески громадян. Для того, щоб в політиків не було “господарів”, суми внесків обмежуть: фізичні особи можуть допомогти обранцям сумою не більше 100 мінімальних зарплат, юридичні – 400 мінімалок на рік.

Щоправда, автори закону не виключають ситуацію, коли олігарх, позбавлений можливості дати партії, скажімо, мільйон, розділить його між своїми робітниками, які віднесуть в партію той же мільйон, але розбитий на маленькі суми. Тобто наївно думати, що такі норми дійсно позбавлять бізнес можливості утримувати політиків.

Законотворці сподіваються, що політиків стримуватиме встановлення ефективних санкцій. Адже за порушення у сфері фінансування партій і виборів передбачено кримінальну та адміністративну відповідальність (в тому числі й за отримання заборонених внесків).

Тетяна Огородня

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта