В ЄС чи до Росії: куди хочуть харків’яни?

26.11.2013 16:00 Влада
http://vybor.ua/ http://vybor.ua/
З питанням, куди на думку звичайних харків’ян має рухатися Україна — у бік Європи чи Росії, наш кореспондент звернулася до звичайних перехожих.

Так, із дванадцяти респондентів шестеро підтримують підписання угоди про Асоціацію з ЄС, п’ятеро впевнені, що необхідно налагоджувати стосунки з Росією, один вважає, що Україні рано вступати у будь-які союзи.

- Політично я за асоціацію, з економічної точки зору — за нормальні відносини з Росією. Адже економічно ми до неї більше прив’язані. Нам треба стати самостійними, навчитися бути господарями своєї країни, а не рабами, і згадати, що ми народ. Тільки коли ми станемо господарями, ми зможемо вибрати правильний шлях, - вважає суспільно-політичний діяч Борис.

Люди, які підтримують європейський курс, вважають, що з часом в Україні приживуться європейські стандарти, рівень життя підвищиться. А от політика Росії, на їх думку, щодо України несправедлива.

- Я за Асоціацію з ЄС. Ніхто не говорить, що буде легко. Адже нам ніколи не було легко. Рівень корупції величезний. У лікарні без хабара, подяки ніхто на тебе не подивиться. Нам потрібні нові, європейські стандарти. І тоді через років 10 наша країна, впевнений, зміниться в кращий бік. Рівень життя стане вищим і головне - людина відчуватиме себе комфортно, - вважає юрист Віталій.

Такої ж думки дотримується і PR-менеджер Ксенія, яка вважає, що хоч позитивних змін одразу не буде видно, проте з часом рівень життя українців стане вищим на щабель. Студент Олександр чекає від підписання Асоціації високих зарплат. А от бухгалтер Людмила вважає, що українці нарешті навчаться правильно працювати:

- Європейські стандарти примусять нас по-іншому працювати, по-іншому керувати.

Редактор сайту новин Ірина каже, що підписання угоди стане новим витком у розвитку України:

- У разі приєднання до ЄС зменшиться корупція, підвищиться захист прав споживачів, Україна вийде на європейський ринок, підвищиться якість освіти.

Харків’яни, які підтримують проросійський шлях розвитку України, у свої переконаннях спираються на спільну історію, мову, на братні стосунки та спільний ринок.

- Ми ще не дозріли до євроінтеграції. У нас до європейських стандартів не дотягує ні промисловість, ні освіта. Соціальні проблеми не вирішені. Нам треба все економічно прорахувати і поки Європа не повернеться до нас обличчям (вони повинні були нам дати кредити для того, щоб ми могли модернізувати нашу економіку, а вони цього не зробили), про яку євроінтеграцію може йти мова? - аргументує свою думку викладач вишу Анатолій.

Категорично проти і викладачки Вікторія та Лариса.

- Ми самі своїми руками повинні створювати у себе достойне життя, а не приєднуватись до когось. Я за те, щоб підтримувати стосунки з Росією, - каже викладач Лариса.

Деякі харків’яни підтримують проросійський вектор розвитку, тому що вважають себе росіянами.

- Ми руські, нам ця Асоціація не потрібна. Ми не будемо отримувати такі зарплати, як у Європі, навіщо нам вона? - вважає юрист Лариса.

Запрошуємо до діалогу!

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта