Євроінтеграція сприяє перемир'ю між владою та опозицією - політолог

26.09.2013 13:10 Влада
http://www.ukrinform.ua/ http://www.ukrinform.ua/
26 вересня відбувся круглий стіл на тему «Євроінтеграційний вибір України».

У його роботі взяли участь заступник директора інституту, професор кафедри державного управління Володимир Нікітін, доктор політичних наук Олександр Романюк, політологи Юлія Біденко та Олександр Труш та інші.

- Прагнення до Євросоюзу створює майданчик для перемир'я між владою і опозицією. Основна конфронтація між ними була з двох питань – мови та зовнішньополітичної орієнтації: якщо опозиція стояла за західний вектор, то провласні сили – за східний. Тепер ми бачимо зміну позиції: влада ініціює підписання угоди про асоціацію, – заявив Олександр Романюк.

Володимир Нікітін зазначив, що в даний час в Україні склалася ситуація, яку можна тільки вітати: вперше за час президентства Януковича опозиція сприяє партії влади в ухваленні групи законів, що стосуються євроінтеграції.

- Якщо ми аналізуємо сучасний політичний процес в контексті теорії політичного поля, то ми можемо сказати, що в рамках «європеремир'я» опозиція не нарощує бали, їх набирає чинна влада. Президент України став тим політиком, який просуває Україну вперед і може консолідувати опозицію і все суспільство для руху до Європи. Янукович, безумовно, може зайняти ту нішу, яка є досить аморфною в силу невизначеності і неузгодженості опозиції. Зараз існує дуже велика проблема лідерських амбіцій в опозиційному таборі, в той час, як у діючої влади такого немає, – зазначила Юлія Біденко.

Говорячи про роль об'єктивних і суб'єктивних факторів у процесі євроінтеграції України, Володимир Нікітін звернув увагу на «фактор Юлії Тимошенко», який став мало не домінуючим на щорічному саміті «Ялтинська європейська стратегія». Лідери опозиції готові були розглядати тільки питання звільнення Юлії Тимошенко, але не розвиток економіки, соціальні реформи і міжнародні відносини країни.

На думку політолога Юлії Біденко, велика політика не може залежати від позиції однієї людини, адже за кожним великим політичним фіаско стоять нереалізовані амбіції однієї людини, а за кожним великим політичним досягненням нації – консолідована робота усього суспільства.

- Ми поважаємо вибір кожної людини. Чи можуть сьогодні персональні амбіції стати на шляху вибору цілого народу? Говорячи про долю Юлії Володимирівни, хочу зазначити: у даному контексті вона політик, і тому її доля політична. З точки зору політики випинання однієї людини, одного фактора – це ознака слабкості. Наша опозиція повинна запропонувати програму, а її у них немає. Тому коли вся повнота точки зору консолідується на одній людині, це показує слабкість опозиції, – заявив Володимир Нікітін.

Джерело: сайт ХОДА
Автор: Администратор сайта