Закон про вибори дає рівні права на агітацію

14.08.2012 07:34 Влада
Уперше в Законі «Про вибори народних депутатів України» закладено цілий розділ, що регулює відносини інформаційного забезпечення виборів.

Про основні його особливості розповів радник відділу із забезпечення діяльності голови та заступників голови облдержадміністрації Артур Мартін.

Радник наголошує, що особливістю чинного виборчого законодавства є те, що юридично в Україні  відбувається два виборчі процеси: партії та кандидата від одномандатного округу. А тому ці суб’єкти виборів мають право на оплачувану агітацію лише за себе.

–  Не може мажоритарний кандидат оплатити агітацію за партію і навпаки. Це два окремі суб’єкти виборчого процесу.

Також Закон установлює принцип рівних умов надання можливостей для агітації всім учасникам виборчого процесу. Тому засоби масової інформації, які дали можливість одному кандидату або партії опублікувати або розмістити свою передвиборчу агітацію, зобов’язані з того моменту на тих же умовах розмістити агітацію іншої партії або кандидата, які звернулися до редакції.

За словами Артура Мартіна, чинний закон дає право на відповідь і на спростування інформації.

– Якщо один кандидат або партія розмістили інформацію,  яка  зачіпає особистість, діяльність і репутацію іншого кандидата, то останній має право звернутися до засобу масової інформації з проханням опублікувати відповідь. Ця відповідь публікується за рахунок засобу масової інформації. Складніше питання про спростування. Ознаки наклепу або недостовірності інформації може встановити лише суд.

Тамара КІЧ, матеріал з газети "Слобідський край" №97 від 13.08.2012

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта