Це моя дитина: як чоловіку узаконити власне батьківство

08.06.2019 15:00 Корисно
Фото: penzavzglyad.com Фото: penzavzglyad.com
Двоє зустрічались, потім розлучились. А потім у жінки народилася дитина. У свідоцтві про народження відомості про батька дитини відсутні. Чоловік вважає, що це його дитина, але матір цього категорично не визнає. Що йому робити, щоб підтвердити своє батьківство?

Як діяти в цій складній та делікатній ситуації, розповідає головний спеціаліст Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Кушнір.

Походження дитини від батька може бути встановлено в добровільному порядку за спільною заявою батьків дитини до органів ДРАЦС. Якщо біологічні батьки, які не перебувають у шлюбі, не дійшли згоди щодо добровільного визнання батьківства, це здійс­нюється в судовому порядку. Заява про визнання батьківства може бути подана до суду особисто батьком, або через представника, повноваження якого мають бути нотаріально засвідчені, або надіслана поштою, за умови її нотаріального посвідчення. Позов подавати в місцевий суд за зареєстрованим місцем проживання або перебування відповідача (в даному випадку –  матері дитини).

Необхідними документами для прийняття судом позовної  заяви є: витяг з Державного реєстру актів цивільного стану громадян з наданням даних про батька; свідоцтво про народження дитини. Крім того, до заяви необхідно додати її копію для відповідача, документ про сплату судового збору (з 1 січня 2019 року – 768 грн 40 коп.) та докази, якими підтверджуються доводи позивача – показання свідків, письмові докази, фотографії, звуко- та відеозаписи, висновки експертів тощо. Однак визначальним буде результат призначеної судом генетичної експертизи («тесту на батьківство»). Її вірогідність складає 99,99 %, але це високовартісна процедура.

Зверніть увагу: рішення суду про встановлення батьківства не замінює собою документи, що видаються органом державної реєстрації актів цивільного стану, а є тільки підставою для отримання цих документів.

 Читайте також: Спадщина: не тільки майно, а й обов`язки