Чи має право на спадок цивільна дружина

29.09.2019 13:00 Корисно
фото: pixabay.com фото: pixabay.com
Зареєстрований шлюб дає подружжю спільні немайнові та майнові права й обов’язки. Наприклад, набуте за час шлюбу майно, за загальним правилом, є спільною власністю подружжя. Так само, у разі смерті одного з пари, інший стає спадкоємцем першої черги. Дещо складніші справи з цивільним шлюбом.

– Деякі сім’ї майже все життя проживають у так званому цивільному шлюбі, тобто без його реєстрації. При цьому, перебуваючи в такому шлюбі, чоловік та жінка поводяться як справжнє подружжя, тобто постійно спільно проживають, мають спільний побут, бюджет, витрати тощо. Проте коли стає питання щодо спадкування майна, набутого за час цивільного шлюбу, виникають проблеми, оскільки нотаріус відмовляє у видачі свідоцтва про право на спадщину внаслідок відсутності документів, що підтверджують родинний зв’язок, – розповідає адвокат Роман Чумак.

За його словами, Сімейний кодекс передбачає, що проживання однією сім’єю жінки та чоловіка без шлюбу не є підставою для виникнення у них прав та обов’язків подружжя. Це означає, що прирівнювати цивільного чоловіка або дружину до спадкоємців першої черги взагалі неможливо. Однак чинне законодавство України передбачає механізм, за яким особи, перебуваючи в цивільному шлюбі, можуть набувати певних майнових прав. 

Читайте також: Яку правову допомогу можна отримати безоплатно

– За Сімейним кодексом якщо жінка та чоловік проживають однією сім’єю, але не перебувають у шлюбі між собою або в будь-якому іншому шлюбі, майно, набуте ними за час спільного проживання, належить їм на праві спільної сумісної власності, якщо інше не встановлено письмовим договором між ними, – пояснює адвокат. – Виходячи з цієї норми, Верховний Суд у своїй постанові від 18 липня 2018 року (по справі № 544/1274/16-ц) дійшов висновку, що проживання однією сім’єю чоловіка та жінки без реєстрації шлюбу є спеціальною (визначеною законом, законною) підставою для виникнення в них деяких прав та обов’язків, зокрема права спільної сумісної власності на майно.

Однак, наголошує Роман Чумак, визнання майна таким, що належить на праві спільної власності цивільному подружжю, відбувається шляхом установлення факту проживання однією сім’єю. Для цього необхідно звертатися в суд. 

Корисно знати: Поновлення пенсії після переїзду — поради юриста

– У судовому процесі по такому виду справ головним завданням є доказування факту спільного проживання осіб як подружжя, сім’ї, – продовжує адвокат. – Сім’ю, за Сімейним кодексом, складають особи, які спільно проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки. З цього можна дійти висновку, що ознаками сім’ї, яка складає шлюб, є спільне проживання чоловіка та жінки, спільний побут і взаємні права та обов’язки. Крім того, Конституційний Суд України у своєму рішенні від 3 червня 1999 року також навів перелік ознак проживання однією сім’єю, серед яких наявність спільних витрат, спільний бюджет, купівля майна для спільного користування, спільні витрати на утримання житла тощо. Отже, вищенаведені ознаки мають бути орієнтирами для збирання документів, які б підтвердили факт спільного проживання. 

Також, за словами Романа Чумака, на практиці факт спільного проживання може доводитися спільними фотографіями, спільним відпочинком та показаннями свідків, яких необхідно викликати до зали суду. 

Тривалість спільного проживання чоловіка та жінки як ознака наявності сім’ї законодавством не визначено.

Читайте також: Чи може лікарня відмовитися прийняти пацієнта

Теги: