Чужі борги за «комуналку»

12.08.2018 14:00 Корисно
Колаж Бріани Янковської Колаж Бріани Янковської
Що робити, якщо при купівлі квартири на нового власника «переводять» борги за «комуналку», які не сплатив його попередник?

 Станом на грудень 2017 року заборгованість за комунальні послуги в Україні сягнула 28,7 млрд грн. Враховуючи таку велику заборгованість деякі виконавці комунальних послуг вигадали нехитрий прийом її повернення. Так, особа-власник житла, яка має певну заборгованість, здійснює його продажу іншій особі. Покупець, зважаючи на звичайну безтурботність, нічого не знає про комунальні борги, що «висять» за новопридбаною квартирою, а тому без коливань купує її. Після придбання новий власник звертається до виконавців комунальних послуг з метою перепідписання договорів про надання комунальних послуг. Однак виконавці відмовляють в їх підписанні на тій підставі, що на відповідній квартирі «висить» велика кількість боргів. Крім того, відповідні договори підписують тільки після того, як новий власник здійснить погашення минулих боргів по комунальних платежах. Зазвичай виконавці комунальних послуг змушують осіб погашати борги минулих власників, погрожуючи зверненням до суду і стягненням коштів.

Як розповів адвокат Роман Чумак,  такі дії виконавців є незаконними та є такими, що порушують права нових власників. Аналізуючи законодавство, він пояснив, чому не слід погашати «чужі» борги та як захистити себе у таких ситуаціях.

Відповідно до норм Закону України «Про житлово-комунальні послуги», як споживач так і виконавець комунальних послуг зобов’язані укладати між собою договори про надання комунальних послуг. Договір являє собою письмовий документ, в якому зазначається перелік послуг, які надаються, права та обов’язки сторін, ціна послуги, порядок її оплати та інше. Важливим моментом є те, що договір укладається між виконавцем послуги з однієї сторони та конкретною особою-споживачем – з іншої (у випадку, якщо це індивідуальний договір). Тобто договір укладається безпосередньо не на конкретну нерухомість, а з конкретною особою, яка в ній проживає чи провадить певну діяльність. З цього випливає персоніфікованість такого договору, його дія розповсюджується лише на сторони, які його уклали (виняток становлять дієздатні особи, які проживають та/або зареєстровані у житлі споживача та користуються комунальними послугами).

З цього випливає, що новий власник житла не відповідає за невиконання чи неналежне виконання умов договору попереднім власником, оскільки він не є стороною цього договору. Тому будь-які вимоги до нього з приводу погашення заборгованості є безпідставними.

Крім того, укладення нового договору з новим власником не може ставитися в залежність від існування іншого договору з попереднім власником, за яким є заборгованість зі сплати комунальних послуг, або якщо новий власник відмовляється погашати борг попереднього власника. Чинне законодавство не передбачає таких обмежень в укладенні договору, а тому відмова виконавця на підставі вищезазначеного є неприпустимою.

Читайте також: Довідки для призначення пенсії: коли і в якому разі http://www.slk.kh.ua/news/pravo-znati/doviki-dlya-priznachennya-pensiyi-koli-i-v-yakomu-razi.html

Автор: Інна Можейко