Нафтогазу дозволили відключати опалення взимку

Promo
31.10.2018 09:00 Корисно
Фото: Харківміськгаз Фото: Харківміськгаз
НАК «Нафтогаз України» пролобіював та отримав право з 1 грудня 2018 року ініціювати та надавати доручення обл- та міськгазам відключати тепломережі взимку з причин заборгованості за спожитий газ. Про це під час прес-конференції розповіли представники «Харківгазу» та «Харківміськгазу».

Можливість відключення котелень, за словами газовиків, надана «Нафтогазу» умовами Кодексу газотранспортних систем. Згідно з роз’ясненнями НКРЕКП, ухилення обл- та міськгазів від відключень тепломереж за дорученням «Нафтогазу» може мати ознаки зловживань монопольним становищем.

Єдиним постачальником газу для населення та тепломереж є «Нафтогаз».

— Нафтогаз це єдиний гарантований постачальник, у якого ми можемо купити газ для опалення будинку.  Якщо Нафтогаз з якихось причин не виділить номінацій для ОСББ, мешканці будинку залишаться без опалення, — розповів керуючий ОСББ «Садова  гірка» Валерій Драпкін.
   
Мешканців Харкова та області забезпечують теплом  понад 130 теплових компаній. Рішення «Нафтогазу» припинити газопостачання котелень може призвести до техногенної катастрофи. Тому «Харківгаз» і «Харківміськгаз» негайно інформуватимуть місцеві органи влади, теплові компанії, спільноту в разі надходження доручень на відключення від «Нафтогазу».

— На жаль, «Нафтогаз» отримав право залишати людей взимку без тепла у морози. ПАТ «Харківгаз» та ПАТ «Харківміськгаз» у цій ситуації використовують як інструмент для виконання рішень державного монополіста, — зазначила комерційний директор ПАТ «Харківгаз» Ірина Лістова.

— Лише своєчасно заведені номінації для тепломереж цієї зими забезпечать тепло в будинках Харкова та області. Виділяє номінації котельням «Нафтогаз», — повідомив  комерційний директор ПАТ «Харківміськгаз» Антон Яворовський.

Якщо протягом трьох днів після отримання доручення на відключення теплові мережі не врегулюють відносини з державним монополістом — «Нафтогазом», то газові компанії будуть вимушені розпочати заходи з припинення газопостачання тепловикам.