Жінки на Харківщині отримують грошей менше за чоловіків – наскільки

03.09.2018 20:18 Корисно
Фото:pixabay.com Фото:pixabay.com
Слобожанки отримують меншу майже на чверть заробітну плату, аніж слобожанці-чоловіки.

Так, із початку року показник розміру середньомісячної заробітної плати жінок у Харківській області склав на 21,6 % менше, ніж у чоловіків. Такі дані наводять у  Харківській облдержадміністрації.
Нагадаємо, що за статистичними даними, середній розмір заробітної плати одного штатного працівника в Харківській області в червні 2018-го становив 7789 грн. 

У ХОДА також проаналізували співвідношення кількості жінок та чоловіків серед депутатів різних рівнів Харківської області. Там прослідкували закономірність: чим вища посада – тим менша кількість жінок, залучена до прийняття стратегічних рішень. Так, станом на січень 2018-го співвідношення питомої ваги жінок до чоловіків серед депутатів обласної ради складало: жінок – 19,2 %,  чоловіків – 80,8 %; серед депутатів районних рад: жінок – 26,2 %, чоловіків – 73,8 %; серед депутатів об’єднаних територіальних громад: жінок – 40,4 %, чоловіків – 59,6 %; серед депутатів селищних рад: жінок – 46,8 %, чоловіків – 53,2 %; серед депутатів сільських рад: жінок – 60,5 %, чоловіків – 39,5 %. 


Розрив у понад 20 % призводить до нерівних можливостей доступу до економічних ресурсів, а також відмінностей у якісних характеристиках зайнятості і соціальному статусі.  Тому 30 серпня депутати Харківської обласної ради затвердили підготовлену ХОДА Програму забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на період до 2021 року.

Програмою передбачено, зокрема:

  • впровадження гендерних підходів в усі сфери життєдіяльності місцевих громад;
  • підвищення професійного рівня державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування щодо забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків;
  • проведення інформаційних кампаній з подолання гендерних стереотипів;
  • вжиття заходів, спрямованих на протидію дискримінації за ознакою статі та дискримінації більше ніж за однією ознакою.

До прикладу, проводитимуться інформаційні кампанії для заохочення чоловіків користуватися відпусткою для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, інформаційні кампанії щодо популяризації серед дівчат та жінок професійно-технічної освіти, надаватиметься фінансова підтримка громадським об’єднанням тощо.

На ці заходи з обласного бюджету виділили 471 000 грн.

Читайте також: Дитячий табір Фельдман Екопарк буде розширюватися

Автор: Тетяна Василець