Справа — труба: користуватися газом стає небезпечно

Promo
21.09.2018 09:00 Корисно
Україна не справляється з обслуговуванням розподільних газопроводів. До останнього часу це була одна з найдовших у Європі мереж — її довжина близько 350 тисяч кілометрів. З 2014 року галузь почала втрачати фахівців, інвестиційні програми звелися до латання дірок.

Через неадекватний тариф на розподіл газу збитки Операторів ГРМ (обл- і міськгази), які входять у групу компаній РГК, досягли 8,3 мільярда гривень. Збитки ПАТ «Харківгаз» від послуг розподілу (доставки) газу в І півріччі 2018 року склали 77 мільйонів гривень, 24,8 мільйона гривень  — збитки ПАТ «Харківміськгаз».

Це пов'язано з тим, що в тарифі на розподіл, який останній раз переглядався у 2015 році, вартість газу для виробничо-технологічних потреб закладена близько 6 тисяч гривень за тисячу кубів. З тих пір вартість газу зросла більш ніж удвічі. На кожній тисячі кубометрів купленого технологічного газу Оператор ГРМ має збитки 6-7 тисяч гривень. Через збитки компанії не можуть повністю розрахуватися з контрагентами і нарощують борги.

Йдучи, гасіть газ

Якщо на початку 2015 року в газорозподільних компаніях України працювало 75 тисяч чоловік, до середини нинішнього року залишилося близько 56 тисяч фахівців. І відтік кадрів наростає. Наприклад, за три роки через низьку зарплату «Харківміськгаз» утратив 400 фахівців. Понад 500 фахівців не вистачає «Харківгазу», де середня зарплата після сплати податків на рівні 4,5 тисячі гривень. Однієї кадрової проблеми достатньо, щоб вітчизняні облгази в найближчі два роки пішли на дно.

Закрити кришку

Половину тарифної виручки облгази отримують у рамках клірингових розрахунків з бюджетом по пільгах та субсидіях. Складність не тільки в тому, що ці кошти надходять із затримками. Бюджетні розрахунки неможливо направити на виплату зарплат, купівлю бензину, труб. В таких умовах стає страшно за стан газопроводів.
І якщо ситуація з тарифом на розподіл не зміниться, некерований процес може піти за грузинським сценарієм, де в першій половині 2000-х років не минало й тижня без наслідків через вибухи та витоки газу.