Сусід смітить на вашій ділянці: як знайти управу

06.04.2019 15:00 Корисно
Фото: selskajanov.ru Фото: selskajanov.ru
Проблема «сміттєвих війн» в усі часи є актуальною. На жаль, здатність домовлятись притаманна не всім, тож як у правовому полі забезпечити захист своїх прав та інтересів у випадках, коли слів замало.

Як розповіла  фахівець Чугуївського місцевого центру Світлана Мазницька, перш за все, слід зібрати всі можливі докази причетності правопорушника до засмічення. Це можуть бути відео-, фотодокази, показання свідків-сусідів.

Далі необхідно звернутись із письмовою заявою про вчинення адміністративного правопорушення до міської/селищної ради (цими питаннями займається інспекція з благоустрою) або дільничного інспектора поліції. Як уповноважені особи органів місцевого самоврядування, так і дільничний інспектор можуть притягнути правопорушника до відповідальності за ст. 152 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУпАП): «Порушення державних стандартів, норм і правил у сфері благоустрою населених пунктів, правил благоустрою територій населених пунктів...»

Це стосується будь-якого виду та способу засмічень, у тому числі: викидання через вікна, з балконів будівельних відходів та побутового сміття; спалювання листя, трави, деревини, відходів виробництва, побутового сміття в межах міста; захаращення та несвоєчасне прибирання території від побутового, будівельного сміття та відходів виробництва, снігу, криги, піску, скошеної трави, листя, деревини, гілля; несвоєчасне очищення або вивезення вмісту контейнерів, урн, сміттєзбірників та ін. Стаття 152 передбачає накладення на громадян штрафу від 340 до 1360 грн. Причому  кількість стягнень за повторне вчинення не обмежується.

Питаннями забруднення довкілля за межами населених пунктів займається Державна екологічна інспекція. Відповідно до ст. 82 КУпАП, інспектор з охорони довкілля уповноважений притягнути правопорушника за порушення вимог щодо поводження з відходами під час їх збирання, перевезення, зберігання, оброблення, утилізації, знешкодження, видалення або захоронення. Ця стаття також передбачає адміністративну відповідальність у вигляді штрафу.

 Читайте також: Якщо труба забита, що робити?

 

Автор: Інна Можейко