Тепла підлога: яка буває і як вибрати найкращу

Promo
16.11.2018 13:15 Корисно
Теплою підлогою сьогодні нікого не здивувати. Кожна система має свої переваги й підбирається, виходячи з певних експлуатаційних умов.

Найбільш популярні сьогодні — електричні і водяні теплі підлоги. Електричні, у свою чергу, підрозділяються на кабельні та інфрачервоні. Усі ці типи теплих підлог мають багато спільних позитивних рис. Дуже коротко перелічимо їх. Тепла підлога не спалює кисень і не висушує повітря, за рахунок чого створює у приміщенні ідеальний для людини мікроклімат. Запобігає утворенню пилу, плісняви та грибків.

Монтаж здійснюється під підлогове покриття, тому тепла підлога абсолютно безпечна для дітей, а також ніяк не порушує дизайн інтер’єру у приміщенні.
Спеціальні термодатчики здатні підтримувати заданий температурний режим у приміщенні. Системи теплих підлог, якщо їх правильно змонтовано, надійні та довговічні. Але подивимось, які плюси й мінуси в кожного з цих видів.

Водяна тепла підлога

Актуальна для використовування для підігріву підлоги у приватних будинках і квартирах з автономним опаленням середніх і великих приміщень, підключення у квартирах до центрального опалення заборонено. При цьому варто пам’ятати про споживання газу або ж придбати сучасний автоматичний котел, що впорається з великими навантаженнями. Вартість застосування такої підлоги порівняно з іншими невелика.

Плюси:
вигідність і економічність застосування у великих приміщеннях (площею понад 50 м кв.).

Мінуси:
потребує регулярних оглядів для виявлення несправності в зонах з’єднань труб, насосів і фільтрів; нагрівання системи можливе лише з роботою котла.

 Кабельна тепла підлога

Підходить абсолютно для всіх типів приміщень. Вартість кабельної підлоги невелика, це один з найбюджетніших варіантів. Але при цьому подальша експлуатація обійдеться дорожче, враховуючи витрати на електрику. Вигідніше за умов застосування електролічильника «День-ніч»

Плюси:
можливість експлуатації з будь-яким покриттям підлоги (за умови основи зі стяжкою);
невелика вартість і можливість економити, підбираючи різну потужність;
можна застосовувати як основне джерело опалення;
високий рівень безпеки і рівномірна конвекція;
експлуатація близько 30 років.

Мінуси:
настилання лише на початковому етапі будівельних робіт або підняття рівня підлоги на стяжку;
неможливо повторно використовувати для іншого приміщення.

Інфрачервоні теплі підлоги

Її ще називають ІК-плівковою. Плівкова тепла підлога має одну з найвищих цін, якщо порівнювати з іншими варіантами, але найдешевша при монтажі і не потребує особливих навичок, тому змонтувати плівку можна і самостійно при наявності базових знань.

Плюси:
швидкий і «чистий» монтаж, без сміття;
можна застосовувати на підлозі і стінах;
укладка під лінолеум, ковролін, паркет тощо, можна провести настилання повторно;
при правильному розрахунку використовується і як основна обігрівальна система.

Мінуси:
вища вартість обладнання;
не рекомендується монтаж в стяжку і під плитку
відсутність заземлення, тому не використовується у приміщеннях з підвищеною вологістю.