У перший клас не за місцем проживання: що треба знати батькам

16.08.2019 16:32 Корисно
Фото: 4.bp.blogspot.com Фото: 4.bp.blogspot.com
Про умови прийому розповідає наш консультант, заступник директора Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Дмитро Перепелиця.

 Згідно з ч. 1 ст. 13 Закону України «Про освіту» кожна особа має право здобувати початкову та базову середню освіту в закладі освіти, найбільш доступному і наближеному до місця проживання особи.

Зарахування дитини до закладу освіти регулюється Порядком зарахування, відрахування та переведення учнів до державних та комунальних закладів освіти для здобуття повної загальної середньої освіти.

Як розповів Дмитро Перепелиця, заступник директора Богодухівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, законодавство не обмежує права на подання заяви про зарахування до 31 травня до декількох закладів освіти (без обмеження їх кількості) для зарахування на вільні місця.

На вільні місця зараховуються діти після зарахування тих дітей, які мають на це першочергове право (проживають на території обслуговування закладу освіти; навчаються її рідні або усиновлені брати/сестри; у даному закладі працює один з батьків; дитина відвідувала шкільний підрозділ цього закладу).

1–15 червня заяви про зарахування не приймаються. Після 15 червня можна подавати заяви на вільні місця.

Якщо кількість дітей-першочерговиків перевищує спроможність закладу освіти, орган управління закладом пропонує перелік інших закладів, доступних і наближених до місця їх проживання. Якщо після зарахування першочерговиків залишилися вільні місця, а кількість бажаючих перевищує спроможність закладу освіти, в період з 5 до 10 червня проводиться жеребкування на вільні місця.

Жеребкування є публічним, прозорим та відкритим. Під час його проведення мають право бути присутні батьки, представники ЗМІ і громадських організацій.

Інформація про територію обслуговування, спроможність закладу, кількість учнів, вільні місця, жеребкування та інше оприлюднюються на веб-сайті закладів.

Читайте також: Як легально купити зброю в Україні