У Харківській області запровадять електронні чеки та відмінять касові апарати

15.08.2018 09:00 Корисно
Фото: Mind.ua Фото: Mind.ua
Усі розрахункові операції у смартфоні, планшеті чи комп’ютері – в Україні розпочали впроваджувати поки що пілотний проект «Електронний чек», який має налагодити якісно нові відносини в ланці «підприємець – споживач».

Пілотний проект електронної системи – «Електронний чек» (або e-Receipt), запроваджений Державною фіскальною службою України, минулого місяця розпочав свою роботу в Києві. Потім систему збираються поширити по всій країні.

Як повідомили у Головному управлінні ДФС у Харківській області, сутність нової моделі полягає у впровадженні альтернативного технологічного рішення для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі без застосування традиційних реєстраторів (РРО).

– Застосування такої моделі на практиці позбавить необхідності придбавати традиційний касовий апарат і відповідно друкувати паперові чеки, адже фіскальний чек громадяни зможуть перевірити у відкритій частині Електронного кабінету – електронного сервісу ДФС, розміщеного на офіційному веб-сайті ДФС, – повідомили у фіскальній службі.

За словами фахівців служби, це дасть змогу покупцю (у разі необхідності) захистити свої права як споживача: скористатися електронним чеком та пред’явити його. Окрім цього, система не тільки зручна й економна для підприємців, а й дозволить підвищити ефективність контролю за розрахунковими операціями та оперативно виявляти факти порушень при здійсненні таких операцій, а також зменшить обсяги тіньового обігу товарів.

Серед переваг електронного чека є те, що систему можна встановити на будь-який пристрій – персональний комп’ютер, планшет чи смартфон. Вона доступна, безкоштовна та може бути інтегрована з іншими системами ДФС і бухгалтерськими програмами та має найвищий ступінь захисту і працюватиме 24 години на добу та сім днів на тиждень.

Нагадаємо, у червні 2018 року Кабінет Міністрів ухвалив пілотний проект реєстрації та експлуатації касових апаратів і спрощення їхнього використання. Незабаром як касовий апарат можна буде використовувати смартфон або планшет.