Відстав від поїзда: що робити

24.08.2019 11:00 Корисно
Фото: attuale.ru Фото: attuale.ru
Як діяти, коли ти вийшов з поїзда на станції, наприклад, за морозивом, а він пішов? Адже усі речі, а часто й документи – залишились у вагоні?

Як розповіла Анастасія Кушнір, фахівчиня Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, перше, що повинен зробити пасажир, – звернутися до начальника станції (вокзалу), який, у свою чергу,  зобов’язаний інформувати начальника поїзда та начальника станції за ходом поїзда (де поїзд матиме зупинку не менше 10 хвилин) про необхідність зняття речей і проїзного документа такого пасажира.

У свою чергу провідник, який виявив, що пасажир його вагона відстав від поїзда, зобов’язаний негайно вжити заходів щодо збереження його речей і сповістити начальника поїзда. Начальник поїзда складає акт, у якому перелічуються речі пасажира. Акт, крім начальника поїзда, підписується провідником вагона та двома пасажирами – свідками події. Ваші речі разом з вашими проїзними документами повинні зняти з поїз­да на найближчій по ходу станції.

Начальник уже цієї станції відправить телеграму в той пункт, де перебуваєте ви. З цією телеграмою можна сідати в інший поїзд і подорожувати далі. Якщо ж вам не вдалося забрати свої речі відразу, вони відправляються до камери схову залізниці на 30 діб, потім – у багажне відділення ще на півроку.

До речі, на забутих або виявлених на кінцевій станції речах мають бути прикріплені ярлики для більш легкого пошуку їх власника. Якщо це мішок, чемодан, то він повинен бути опломбований та опечатаний.

Пасажир, який звертається до адміністрації за знайденими речами, повинен довести своє право на них: письмово описати речі, продемонструвати ключі до замків валіз тощо.

Читайте також: Якщо залили квартиру: 5 кроків для відшкодування збитків