Хто має переваги при скороченні штату

13.07.2019 13:00 Корисно
Фото: zib.com.ua Фото: zib.com.ua
Кого можуть звільнити в останню чергу, розповідає наш юридичний консультант.

Як розповіла фахівчиня Чугуївського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Світлана Мазницька, процедура звільнення працівників у зв’язку зі скороченням чисельності або скороченням штату є досить поширеною. Важливо пам’ятати, що роботодавець має виконати певну процедуру та обов’язково попередити працівника про звільнення за 2 місяці перед скороченням.

Відповідно до ст. 42 Кодексу законів про працю, за рівних умов продуктивності праці й кваліфікації перевага в залишенні на роботі надається таким катего­ріям працівників: 1) сімейним – за наявності двох і більше утриманців; 2) особам, у сім’ях яких немає інших працівників із самостійним заробітком; 3) працівникам, які навчаються у вищих і середніх спеціальних навчальних закладах без відриву від виробництва; 4) учасникам бойових дій, інвалідам війни та особам, на яких поширюється чинність; 5) працівникам, які дістали на цьому підприємстві, в установі, організації трудове каліцтво або професійне захворювання; 6) працівникам, яким залишилося менше трьох років до настання пенсійного віку. Даний перелік не є вичерпним, повна інформація про категорії осіб міститься в ст. 42 КЗпП.

Більше інформації ви маєте можливість отримати в найближчому центрі або бюро правової допомоги за безкоштовним телефоном 0800-213-103, а також на довідково-інформаційній платформі правових консультацій wiki.legalaid.gov.ua.

Читайте також: Страховий випадок: як отримати виплату після ДТП 

Автор: Інна Можейко