Як малозабезпечена родина може отримати фінансову допомогу

05.10.2019 13:00 Корисно
Фото: if.gov.ua Фото: if.gov.ua
Про те, як розраховується розмір цієї допомоги та які документи необхідні для її призначення, розповідає наш консультант.

Як розповіла фахівець Близнюківського бюро правової допомоги Людмила Тищенко, фінансова підтримка надається сім’ям, які постійно проживають в Україні та мають середньомісячний сукупний дохід нижче прожиткового мінімуму, станом на 01.09.2019 це – 2007 грн для працездатних осіб. Ураховується не тільки фінансовий, а й майновий стан сім’ї, зайнятість її працездатних членів та інше.

Фахівець зазначила, що соціальну допомогу оформлює управління праці та соціального захисту населення за місцем реєстрації малозабезпеченої родини. Проте вона може призначатися й виплачуватися за місцем фактичного проживання родини, але за умови подання довідок про склад сім’ї та про неотримання цієї допомоги в органах соціального захисту за місцем реєстрації. Рішення приймається на підставі обстеження матеріально-побутових умов сім’ї, яке проводиться соціальними інспекторами управління соціального захисту населення. Складається акт за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

Необхідні документи: заява; довідка про склад сім’ї; документ, що посвідчує особу; довідка про наявність та розмір земельної ділянки (паю); довідка про безпосередню участь особи в антитерористичній операції (ООС); декларація про доходи та майно (на підставі довідки про дохід кожного члена сім’ї).

У декларацію про доходи не включаються: державна допомога по малозабезпеченості, субсидія на оплату послуг ЖКГ, сплачені членами сім’ї аліменти, а також грошове забезпечення військовослужбовців, осіб рядового і начальницького складу, які беруть безпосередню участь в АТО (ООС).

Грошова допомога по малозабезпеченості в 2019 році надається терміном на шість місяців, – говорить Людмила Тищенко. – Далі право на її отримання має бути підтверджено. Одиноким особам, які досягли 65-річного віку і не мають інших джерел існування, фінансова допомога може бути призначена довічно.

Читайте також: Чи має право на спадок цивільна дружина