Як отримати українську пенсію, якщо живеш за кордоном

18.11.2018 11:30 Корисно
Фото: ТСН Фото: ТСН
Чи зможе людина, яка переїхала за кордон, отримувати українську пенсію? Як пояснює постійний експерт «СК» адвокат Роман Чумак, майже в усіх подібних випадках органи Пенсійного фонду України припиняють виплачувати пенсію.

– У разі звернення таких осіб до органів ПФУ із заявами про поновлення виплати пенсії останні відмовляють у задоволенні таких заяв, користуючись юридичною необізнаністю громадян, – застерігає адвокат.

Так, згідно з п. 2 ч. 1 ст. 49 Закону України «Про загальнообовʼязкове державне пенсійне страхування», виплата пенсії за рішенням територіальних органів Пенфонду або за рішенням суду припиняється на весь час проживання пенсіонера за кордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором України. Положення ст. 51 Закону вказують, що в разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсію, призначену в Україні, за заявою пенсіонера може бути виплачено йому за шість місяців наперед перед відʼїздом.

– На підставі вказаних норм органи ПФУ відмовляють у задоволенні заяв пенсіонерів про поновлення виплати пенсії, відповідають, що під час проживання людини за кордоном пенсія виплачується їй лише в тому разі, якщо існує міжнародний договір України з відповідною державою з питань пенсійного забезпечення, – пояснює адвокат. – Таким чином, Пенфонд ставить конституційне право на соцзахист громадян у залежність від факту укладення Україною з певною державою міжнародного договору. Тому не є дивним, що Конституційний Суд України рішенням від 7 жовтня 2009 року № 25-рп/2009 визнав такими, що не відповідають КУ, положення п. 2 ч. 1 ст. 49, другого речення ст. 51 Закону.

Верховний Суд України у своєму рішенні від 12 травня 2015 року № 21-180а15, розглядаючи справу Особи 11, яка виїхала на постійне проживання у США, до управління ПФУ про поновлення виплати пенсії, вказав, що з дня набрання чинності Рішенням КСУ № 25-рп/2009 управління ПФУ має відновити виплату пенсії громадянам України, які виїхали на постійне місце проживання за кордон.

– Отже, держава повинна платити пенсії всім громадянам України, незалежно від того, проживають вони на території України чи на території іншої держави, – каже експерт. – Однак, незважаючи на обовʼязковість рішень КСУ, пенсійні органи самостійно не поновлюють конституційні права осіб на виплату пенсії, не відновлюють виплату пенсій. Тому громадянам України необхідно самостійно звертатися з відповідними позовами до суду.