Як сплачувати податки на землю та нерухомість у 2019 році

26.07.2019 17:30 Корисно
Фото: dpchas.com.ua Фото: dpchas.com.ua
Сплатити податок на нерухоме майно та плату за землю необхідно протягом 60 днів з дня отримання податкового повідомлення-рішення. Якщо ж ви його не отримали або маєте питання щодо обрахованої суми податку – територіальні податкові інспекції запрошують вас для проведення звірки.

На нерухомість

Як повідомили в Головному управлінні ДФС у Харківській області, у 2019 році податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, громадяни сплачуватимуть за 2018 рік. Розрахунок податку проводиться, виходячи зі ставок, затверджених рішеннями місцевих рад (не більш ніж 1,5 %) до мінімальної заробітної плати на 1 січня 2018 року (3723 грн). Тобто максимальний розмір податку за 1 кв. м площі, яка оподатковується за 2018 рік, становить 55,85 грн (0,015 × 3723). Крім того, за наявності у власника об’єкта (об’єктів) житлової нерухомості, загальна площа яких перевищує 300 кв. м для квартири та 500 кв. м для будинку, сума податку збільшується на 25 000 грн за кожний такий об’єкт.

Пільги зі сплати податку у вигляді неоподатковуваної площі залишаються на рівні минулого року. Так, не оподатковується площа для квартир – 60 кв. м, для житлових будинків – 120 кв. м, для різних типів об’єктів житлової нерухомості (у разі одночасного перебування у власності квартир і житлових будинків) – 180 кв. м. Податок сплачується за кожний квадратний метр понад ці норми.

На землю

Земельний податок у 2019 році мають сплачувати громадяни – власники земельних ділянок (паїв) та землекористувачі. Суми земельного податку обчислюються громадянам контролюючими органами за місцезнаходженням земельної ділянки. Податкові повідомлення-рішення з реквізитами сплати податку направляються за місцем реєстрації власника (користувача) земельної ділянки до 1 липня. Підставою для нарахування земельного податку є дані Державного земельного кадастру.

Сума податку розраховується на основі: нормативної грошової оцінки земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації; площі земельної ділянки, якщо її нормативну оцінку не проведено. Ставки податку залежать від цільового призначення ділянки. Вони встановлюються рішеннями місцевих рад. Від сплати земельного податку звільнюються інваліди першої та другої групи; фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років; пенсіонери (за віком); ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»; фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. Але звільнення для всіх них поширюється на земельні ділянки за кожним видом використання в межах граничних норм:

– для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більше ніж 2 гектари;

– для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більше ніж 0,25 га, у селищах – не більше ніж 0,15 га, у містах – не більше ніж 0,10 га;

– для індивідуального дачного будівництва – не більше ніж 0,10 га;

– для будівництва індивідуальних гаражів – не більше ніж 0,01 га;

– для ведення садівництва – не більше ніж 0,12 га.

Якщо виникли питання щодо обчислених сум земельного податку, громадяни можуть звернутися з письмовою заявою до органу фіскальної служби за місцезнаходженням земельної ділянки для проведення звірки. Для цього вам слід мати оригінали документів, що підтверджують право власності на землю та на право користування пільгами. У разі виявлення розбіжностей між даними контролюючих органів та даними, підтвердженими платником на підставі оригіналів документів, протягом десяти робочих днів проводиться перерахунок суми податку і надсилається (вручається) нове ППР. Попереднє ППР вважається скасованим (відкликаним).

Пільги не буде, якщо:

– площа об’єкта/об’єктів перевищує п’ятикратний розмір неоподатковуваної: для квартир – 300 кв. м (60 кв. м × 5) та для будинків – 600 кв. м (120 кв. м × 5);

– об’єкт/об’єкти оподаткування використовуються власниками з метою отримання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку).

 Читайте також: Хто має переваги при скороченні штату

 

 

 

 

Автор: Інна Можейко