Як відмовитись від батьківства

28.03.2019 18:45 Корисно
Фото: kakprosto.ru Фото: kakprosto.ru
На жаль, таке трапляється: на момент народження дитини люди перебували у цивільних шлюбних відносинах. У свідоцтві про народження дитини за згодою чоловіка його вказали як батька. Але відносини закінчились, але у чоловіка з`явились сумніви щодо батьківства. Чи може він його оспорити та яким чином це зробити?

Як розповіла фахівець Близнюківського бюро Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Людмила Тищенко, оспорювання батьківства – це невизнання особою реєстрації себе як батька дитини. Чоловік має  право оспорити своє батьківство, пред’явивши позов до суду про виключення запису себе як батька з актового запису про народження дитини.

 Оспорити батьківство особа, яка записана батьком дитини, має право в таких випадках: 1) якщо дитина була народжена у шлюбі; 2) якщо на момент народження дитини батьки в шлюбі не перебували, але при реєстрації народження батько визнав своє батьківство; 3) якщо дитина народилася до спливу десяти місяців з моменту розірвання шлюбу або визнання шлюбу недійсним, але після реєстрації повторного шлюбу її матері з іншою особою.

Не має право оспорювати своє батьківство особа, записана батьком дитини, якщо в момент реєстрації себе батьком вона знала, що не є батьком цієї дитини, а також особа, яка дала згоду на використання допоміжних репродуктивних технологій (екстракорпоральне запліднення, сурогатне материнство тощо).

До суду потрібно подати позовну заяву та її копії (відповідно до кількості осіб, які братимуть участь у справі), копію свідоцтва про народження дитини (за можливості), разом із квитанцією про сплату судового збору. Якщо ви аргументуєте позовні вимоги якимись доказами, їх також слід долучити, бажано в оригіналі. Окрім показань свідків, доказами можуть бути речові докази (наприклад, квитки, що підтверджують факт тривалої відсутності в той період, коли дружина завагітніла, відрядний лист), а також результати проведених за власною ініціативою судово-медичної, генетичної, біологічної експертиз.

Якщо такі експертизи не проводились, до позовної заяви можна долучити клопотання про їх проведення. Закон встановлює чіткі часові рамки для подачі чоловіком заяви про оспорювання батьківства до суду: в будь-який момент з дня народження дитини і до дня досягнення нею пов­ноліття. Подавати заяву про оспорювання батьківства стосовно дитини, якій вже виповнилось 18 років, за законодавством не є можливим.

Читайте також: Де та як отримати гроші на поховання

Автор: Інна Можейко