Якщо платник аліментів зник

23.09.2019 10:30 Корисно
Фото: 112.ua Фото: 112.ua
Колишній чоловік не працює, у нього відсутнє майно та розрахункові рахунки, на які можливо звернути стягнення. За місцем свого постійного проживання він не мешкає, родичі не знають, де він. Чи може жінка отримувати допомогу на дитину від держави?

Як розповіла фахівчиня Первомайського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Анастасія Кушнір, якщо боржник ніде не працює, відсутні розрахункові рахунки в банківських установах, відкриті на його ім’я, рухоме та нерухоме майно, на яке можливо звернути стягнення, та встановити місце його перебування неможливо, державний виконавець оголошує його в розшук.

Якщо протягом місяця місцеперебування боржника не встановлено, до відділу соцзахисту населення за місцем проживання особи, на користь якої мають бути сплачені аліменти, про розшук боржника надсилається повідом­лення (або видається стягувачеві особисто).

Для призначення тимчасової допомоги один з батьків звертається до органу соціального захисту населення за місцем проживання (перебування). У разі утворення об’єднаної терито­ріальної громади заяви з необхідними документами для призначення тимчасової допомоги приймаються уповноваженими особами, що визначені виконавчими органами ради об’єднаної територіальної громади, та передаються відповідним органам соціального захисту населення.

Щоб отримати кошти від держави, необхідно подати: заяву за формою; копію свідоцтва про народження дитини; декларацію про доходи та майновий стан осіб, що звернулися за призначенням соціальної допомоги, – радить фахівчиня.

Залежно від підстав, на яких призначається тимчасова допомога, додатково подаються: рішення суду (виконавчий лист) про стягнення з одного з батьків аліментів на дитину; довідка державної виконавчої служби, що підтверджує факт несплати аліментів одним з батьків протягом шести місяців, що передують місяцю звернення; довідка відповідної установи про здійснення стосовно одного з батьків кримінального провадження або про його перебування на примусовому лікуванні, у місцях позбавлення волі, визнання його в установленому порядку недієздатним, а також перебування на строковій військовій службі; повідомлення органу внутрішніх справ про те, що місце проживання (перебування) одного з батьків дитини не встановлено; довідка про розмір аліментів.

Далі орган соціального захисту населення протягом десяти календарних днів зобов’язаний прийняти рішення про призначення або відмову в призначенні тимчасової допомоги. Вона призначається кожні шість місяців, починаючи з місяця, в якому подані всі документи.

Виплата коштів припиняється в тому разі, якщо: встановлено місце проживання (перебування) особи, яка зобов’язана сплачувати аліменти за рішенням суду; дитина, на яку виплачуються аліменти, досягла вісімнадцятирічного віку; дитину усиновлено чоловіком матері або дружиною батька; стягувач відмовився від стягнення аліментів; дитина, якій було призначено тимчасову допомогу, померла; один з батьків, який зобов’язаний сплачувати аліменти, визнаний в установленому порядку безвісти відсутнім чи оголошений померлим; один з батьків, який зобов’язаний утримувати дитину, позбавлений батьківських прав стосовно неї.

Читайте також: Батько дитини виїхав за кордон: як отримати аліменти