Яку правову допомогу можна отримати безоплатно

22.09.2019 13:00 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
У Конституції України йдеться, що кожен має право на професійну правничу допомогу.

Згідно із Законом України «Про безоплатну правову допомогу», така допомога поділяється на первинну та вторинну. Як пояснив адвокат Роман Чумак, до первинної правової допомоги належить надання правової інформації, надання консультацій і роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру), надання допомоги в забезпеченні доступу до вторинної правової допомоги та медіації.

– Такі юридичні послуги надаються органами виконавчої влади, органами місцевого самоврядування, фізичними та юридичними особами приватного права, спеціалізованими установами та центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, – розповів Роман Чумак.

За його словами, звернення до зазначених органів про надання одного з видів правових послуг надсилаються або подаються безпосередньо до центральних та місцевих органів виконавчої влади, територіальних органів центральних органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування відповідно до їх компетенції. Останні зобов’язані проводити особистий прийом осіб, які потребують безоплатної первинної правової допомоги, з питань, що належать до їх компетенції.

– Послуга обов’язково має бути надана протягом 30 календарних днів з дня надходження звернення. Право на безоплатну первинну правову допомогу мають усі особи, що перебувають на території України, – зауважив адвокат. 

Читайте також: Батько дитини виїхав за кордон: як отримати аліменти

А от вторинна правова допомога є більш складною. Вона передбачає захист, представництво інтересів осіб, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, в судах, інших держорганах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складення документів процесуального характеру.

Право на безоплатну правову допомогу мають громадяни, середньомісячний дохід яких не перевищує двох розмірів прожиткового мінімуму, розрахованого та затвердженого відповідно до закону для осіб, які належать до основних соціальних і демографічних груп населення. А також особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб, внутрішньо переміщені особи, ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, і ті, хто належить до числа жертв нацистських переслідувань.

Таку допомогу надають центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги та адвокати, включені до відповідного реєстру.

– Звернення про надання одного з видів правових послуг подаються особами до Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги або до територіального органу юстиції за місцем фактичного проживання таких осіб незалежно від їх реєстрації місця проживання чи місця перебування, – пояснив Роман Чумак. – Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги зобов’язаний протягом десяти днів з дня надходження звернення прийняти рішення щодо надання безоплатної вторинної правової допомоги. Після цього Центр призначає адвоката, який надає безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом.

Читайте також: Поновлення пенсії після переїзду — поради юриста