З дітьми за кордон: коли згода другого батька не потрібна

20.09.2019 15:24 Корисно
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Наш консультант розповідає, в яких випадках можна не вимагати від своєї колишньої "половинки" згоду на закордонну поїздку дітей.

Як розповіла начальник Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова, якщо дитина проживає з одним із батьків, який не перешкоджає другому з батьків у побаченнях і спілкуванні з дитиною, то така дитина може виїхати за кордон на строк до 1 місяця. Не потрібно отримувати дозвіл другого з батьків на виїзд дитини за кордон, якщо мета поїздки: лікування, навчання, участь у дитячих змаганнях, фестивалях, наукових виставках, учнівських олімпіадах та конкурсах, екологічних, технічних, мистецьких, туристичних, дослідницьких, спортивних заходах, оздоровлення та відпочинок.

Якщо один з батьків заборгував дитині зі сплатою аліментів, то поїздка з дитиною за кордон можлива на строк до 1 місяця і більше без дозволу боржника, якщо заборгованість понад 4 або 3 місяці, то на цей строк можна поїхати з дитиною з інвалідністю або тяжкохворою.

Фахівець пояснює, що для цього потрібно отримати довідку про наявність у другого з батьків заборгованості зі сплати аліментів у державного чи приватного виконавця за місцем виконання рішення про стягнення аліментів, на кордоні пред’явити довідку про наявність у другого з батьків заборгованості понад чотири місяці, а у випадку заборгованості понад три місяці надати документ, що підтверджує тяжку хворобу або інвалідність дитини.

Якщо один з батьків сплачує аліменти вчасно, то інший може виїхати з дитиною за кордон на строк, передбачений нотаріально посвідченою згодою або рішенням суду. Для цього заздалегідь необхідно написати рекомендованого листа другому з батьків з проханням надати згоду на виїзд з дитиною за кордон. Якщо її не вдалося отримати протягом 10 днів після вручення рекомендованого листа, то слід подати до суду заяву щодо надання дозволу на виїзд з дитиною за кордон без згоди другого з батьків.

За умисне порушення строків перебування за кордоном настає адміністративна відповідальність – штраф від 1700 до 3400 грн та втрата права виїзду з дитиною за кордон без згоди другого з батьків на рік.

Читайте також: Батько дитини виїхав за кордон: як отримати аліменти