З вересня водії будуть паркуватися по-новому

19.09.2018 14:30 Корисно
Фото: Українські Новини Фото: Українські Новини
27 вересня в силу вступають положення закону про паркування, які передбачають нововведення для водіїв.

Як зазначається у пояснювальній записці до документа, закон передбачає, зокрема, запровадження фото/відеофіксації порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів, а також притягнення до адмінвідповідальності особи, за якою зареєстрований транспортний засіб, за порушення правил зупинки, стоянки та паркування транспортних засобів, зокрема несплату вартості послуг з паркування або паркування на місцях для інвалідів особами, що не мають такого права.

Якщо правоохоронець фіксує порушення, але водія немає на місці, то він має залишити копію постанови або повідомлення про притягнення до адмінвідповідальності за порушення, зафіксовані в режимі фотозйомки/відеозапису, на лобовому склі транспортного засобу.

Розмірів штрафів за порушення правил паркування, зокрема за несплату послуг з користування відповідними майданчиками, буде прив'язаний до вартості однієї години паркування (у 20-кратному розмірі). Якщо водій сплатить суму протягом 10 банківських днів, розмір штрафу зменшується на 50 %.

Також закон передбачає, що водій звільняється від відповідальності, якщо його номерний знак був викрадений,або ж права керування автомобілем були передані іншій особі, або якщо особа-порушник сплатить штраф і особисто звернеться до органу стягнення із заявою та копією документа про оплату штрафу.

Окрім цього, закон передбачає нові повноваження для інспекторів з паркування. Вони матимуть право притягати до відповідальності порушників правил зупинки-стоянки, якщо це порушення зафіксоване в режимі фотозйомки/відеозапису. Також інспекторам надаватиметься право здійснювати тимчасове затримання автотранспорту шляхом евакуації та доставки для зберігання на спецмайданчик чи стоянку. Повернення затриманого транспортного засобу відбуватиметься невідкладно після сплати штрафу та вартості послуги з його транспортування та зберігання.

Читайте також: Маршрутні зміни: як плани уряду допоможуть пасажирам і чи готові до них перевізники

«Передбачено також запровадження обов‘язкового страхування цивільної відповідальності суб‘єкта господарювання, що надає послуги із транспортування та зберігання транспортних засобів, на випадок заподіяння шкоди при здійсненні цих операцій», йдеться у пояснювальній записці.


Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко 28 березня 2018 року підписав закон про реформування сфери паркування транспортних засобів. Закон був прийнятий Верховною Радою України 21 грудня 2017 року.

Автор: Олександр Ушаков