Земля у спадок: чи може нею користуватися іноземець

25.08.2019 11:00 Корисно
Фото: moezhile.ru Фото: moezhile.ru
Розповсюджена ситуація: батько помер, а брати-спадкоємці опинились по різні сторони кордону. Чи має право іноземець успадкувати земельний пай та користуватися ним – розповідає наш юридичний консультант.

Як розповіла фахівець Сахновщинського бюро правової допомоги Людмила Клімова, право власності на землю фізичних осіб регулюється статтею 81 Земельного кодексу (далі – ЗК). Іноземці та особи без громадянства можуть набувати права власності на земельні ділянки несільськогосподарського призначення  у разі: їх придбання за договором купівлі-продажу, ренти, дарування, міни, а також за іншими цивільно-правовими угодами; викупу земельних ділянок, на яких розташовані об’єкти нерухомого майна, що належать їм на праві власності; прийняття спадщини.

Землі сільськогосподарського призначення не можуть передаватися у власність іноземцям, особам без громадянства, іноземним юридичним особам та іноземним державам (ч. 5 ст. 22 ЗК). Фактично іноземці можуть отримати їх лише в спадок.

Якщо такі землі прийняті у спадщину іноземцями, а також особами без громадянства, то протягом року з моменту отримання права на них зазначені особи мають їх відчужити (ч. 4 ст. 81, ст. 145 ЗК).

У випадках, коли земельна ділянка не відчужена, право власності на неї іноземців та осіб без громадянства припиняється, тобто вона підлягає примусовому відчуженню (п. «е» ч. 1 ст. 140 ЗК).

Примусове припинення права власності на земельну ділянку здійснюється виключно в судовому порядку (п. «д» ч. 1 ст. 143 ЗК).

Таким чином, законодавством передбачено, що іноземці, які отримали у спадок земельну ділянку сільськогосподарського призначення, повинні протягом року позбавитися її добровільно або будуть позбавлені примусово.

Читайте також: Покусав собака: хто буде нести відповідальність