Корисно

ldacha.ru ldacha.ru

Аронія – чорноплідна горобина, бажана рослина на ділянці

  • 09.10.2017 | 20:00

Назва цієї культури походить від грецького слова «aros» – користь. І дійсно, аронію варто мати на своїй ділянці, вона повністю виправдає витрачений на догляд час.

Про рослину
Аронія чорноплідна – уродженка східного узбережжя Північної Америки, звідки її ще в XIX столітті була завезли на Алтай. Рослина так добре прижилася, що незабаром її стали сприймати, як «рідну».
Аронія – невисокий кущ або деревце до 2 м у висоту. Один або кілька стовбурів прямостоячі, рясно гілкуються. Молоді пагони червонуваті, старі – сірі або з коричневим відтінком.
Розмножувати аронію можна насінням і вегетативно, висаджувати на сонячне, захищене від вітру місце. Кущ росте швидко, має потужну кореневу систему. Свіжозібране насіння можна висаджувати в кінці жовтня. Вегетативно аронія розмножується відсадками, пагонами, діленням куща, живцюванням, щепленням. Використовуються одно– та дворічні саджанці.

Фото: dachnaya-zhizn.ru
Зацвітає аронія в червні, дрібні квітки з білим або рожевим віночком зібрані в щиткоподібні суцвіття.
Плоди дозрівають у вересні-жовтні й залишаються на гілках до перших морозів. Чорні із сизим нальотом ягоди кисло-солодкі, їх широко використовують у кулінарії та народній медицині.

Корисна, тому що...
Чорноплідна горобина містить цілий комплекс вітамінів (P, C, E, K, B1, B2, B6, бета-каротин), макро– і мікроелементів (бор, залізо, марганець, мідь, молібден, фтор), цукрів (глюкоза, сахароза, фруктоза), пектинових і дубильних речовин.
Регулярне вживання аронії сприятливо впливає на імунну систему, значно поліпшує захисні функції організму, підвищує його опірність до інфекцій і вірусів, прискорює процеси одужання.
Аронія чорноплідна значно покращує склад крові, очищає організм від шкідливого холестерину, сприяє кровотворенню і попереджає анемію, однак робить кров густіше (що вельми корисно при порушенні згортання крові і не завжди добре, якщо кров надто густа). Пектин і дубильні речовини допомагають очистити кишечник від шлаків, токсинів, важких металів.

Фото: nebolet.com
Ягоди аронії допомагають зміцнити стінки кровоносних судин, зробити їх менш проникними і більш еластичними. Завдяки цьому поліпшується робота серця, нормалізується тиск (знижується при гіпертонії). Високий вміст йоду в ягодах благотворно позначається на роботі ендокринної системи і щитовидної залози.
Корисна аронія і для травлення, ягоди сприяють перетравленню їжі, збільшують кислотність шлункового соку, діють як жовчогінний засіб і знімають спазми гладкої мускулатури живота.

Народна медицина пропонує
Для лікування гіпертонії, гастриту з низькою кислотністю щодня вживати по 100 г плодів аронії або по 50 г соку тричі на день, за півгодини до їди протягом місяця.
Зниженню тиску, підвищенню згортання крові сприяє чай з аронії. Для його приготування 6 ст. л. листя потрібно залити 1 л окропу, настояти півгодини. Пити по 1 склянці тричі на день.
Водний настій (без цукру) для хворих на діабет: 1 ст. л. подрібнених сушених ягід залити 1 склянкою окропу, настоювати 30 хвилин, процідити. Приймати по 2–3 ст. л. тричі на день. Зберігати у прохолодному місці.
Сік аронії показаний при підвищеному і низькому тиску. Приємний на смак напій може забезпечити організм вітамінами і мікроелементами, підвищити стійкість до застуд, стимулювати роботу шлунка, підшлункової залози й печінки.
Для лікування гіпертонічної хвороби у 50 г свіжого соку додати 1 ст. л. меду, вживати тричі на день за півгодини до їди протягом 10–45 днів.

Фото: narod-lekar.ru
Щоб приготувати натуральний сік, свіжі плоди необхідно подрібнити, прогріти готову мезгу (на 1 кг – 0,5–0,75 склянки води) до 60 °С протягом 10 хвилин і помістити під прес. Після віджимання сировину слід помістити в емальований посуд, залити ледь теплою кип’яченою водою (1:10), витримати 3–4 години, перемішуючи, і знову віджати. Потім з’єднати сік першого і другого віджимання, профільтрувати через марлю, підігріти до 80–85 °С, наповнити стерилізовані банки, поставити їх стерилізувати: півлітрові банки – 10 хвилин, літрові – 12–15, дволітрові – 18–20.

Нарешті, просто смачно
Основне застосування чорноплідної горобини – домашня кухня. чорноплідну горобину використовують для приготування різних десертів. Це цукати (сухе варення), мармелад, пастила.

Фото: zagorodacha.ru

Плоди аронії застосовують як начинку для різної випічки – пирогів, кексів, пудингів, пряників, шарлоток.
З чорноплідної горобини і приправ роблять ароматний соус, який відмінно підходить до м’яса, риби або птиці. У суміші зі спеціями та часником з плодів аронії виходить оригінальна аджика з неперевершеним ароматом.
Чорноплідну горобину використовують при приготуванні м’яса. Приміром, плоди аронії додають при запіканні або тушкуванні баранини, телятини, свинини.
Чорноплідна горобина додає оригінального смаку й аромату салатам і закускам. Аронія добре поєднується з багатьма фруктами і ягодами – яблуками, грушами, сливами, вишнею. Годиться чорноплідна горобина і для овочевих салатів. Її можна поєднувати з морквою, буряком, селерою, ріпою, редисом, огірками. Аронія надає якусь родзинку салатів з м’ясом або птицею.

І про шкідливість
Не варто вживати у великій кількості аронію тим, хто страждає на гіпертонію і стенокардію – передозування може призвести до підвищеного згортання крові і здатне викликати утворенням тромбів.
Так само слід обмежити вживання цих ягід і при схильності до тромбофлебіту.
Не рекомендується взагалі вживати аронію при гастритах з підвищеною кислотністю, виразці дванадцятипалої кишки та шлунку, підвищеному згортанні крові.

 

Приготуємо!


Пиріг з чорноплідної горобини


Знадобиться: борошно – 1,25 склянки, цукор – 350 г, вершкове масло – 250 г, яйця – 4 шт., лимони – 2 шт., мелений мигдаль – 0,25 склянки, чорноплідна горобина – 200 г, лимонний сік – 8 ст. л., терта лимонна цедра – 1 ст. л.
Чорноплідну горобину перебрати, відокремити від гілочок, помити й обсушити. Для приготування тіста вершкове масло збити зі склянкою цукру до однорідності. Продовжити збивання, поступово додаючи по одному яйцю. Всипати трохи борошна й перемішати. Збиваючи далі, додати терту цедру двох лимонів, всипати борошно, що залишилося, і мигдаль. Замісити однорідне тісто. Влити сік двох лимонів, додати 1/3 частину підготовленої горобини й ще раз добре перемішати. Викласти тісто в застелену промасленим папером форму. Розрівняти, посипати ягодами, що залишилися, і поставити в нагріту до 200 градусів духовку. Випікати до готовності і красивого рум’яного кольору. Приготувати сироп: 8 ст. л. лимонного соку змішати з тертою лимонною цедрою. Додати 150 г цукру, перемішати й варити на слабкому вогні до розчинення цукру. Готовий пиріг полити гарячим сиропом і дати йому трохи часу, щоб просочився.

Яловичина в горщиках
Знадобиться: яловичина – 400 г, баклажан – 2 шт., горіхи волоські, кінза за смаком, часник – 5 зубчиків, горобина чорноплідна – 1 склянка, лимон – 1 шт., вода (окріп) – 1 склянка, сіль за смаком.
Баклажани помити, нарізати вздовж тонкими смужками та бланшувати декілька хвилин, поки вони не стануть м’якими. Вийняти, дати охолонути й посипати їх подрібненими горіхами й кінзою. Овочі згорнути рулетиками і покласти в горщик, найкраще, якщо на дно поміститься три такі рулетики.  Зверху посолити. Яловичину порізати на невеликі шматочки. Викласти м’ясо поверх рулетиків, посолити і присипати горіхами. Чорноплідну горобину, часник і лимон прокрутити на м’ясорубку. У горщики на м’ясо укласти ще один шар приготованих рулетиків, посолити. Залити це все горобинно-часниково-лимонною сумішшю. Додати по 0,5 склянки окропу в кожний горщик і поставити в духовку. Готувати 1,5–2 години при температурі 260 градусів.

Дарина Козуб

За матеріалами: SLK

Loading...

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст та натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Коментарі, що містять нецензурну лексику, особисті образи і рекламу, можуть бути видалені модератором

Усього коментарів: 0

Сортування по датi

Новий користувач

Створивши обліковий запис на нашому сайті, ви зможете залишати коментарі та багато іншого.

Нiк (Iм`я):
Пароль:
Поштова адреса:
Коментар:
Захисний код::
   Captcha
   
Зареєстровані користувачі

Якщо у вас вже є обліковий запис на нашому сайті, будь ласка, авторизуйтесь.

Поштова адреса:
Пароль:

Питання дня

 

Головні новини

Влада

Суспільство

Політика

Економіка

Надзвичайні події

Новий Рік

АТО на Донбасі

Вибори до ВРУ

Вибори 2015

Ностальгія

Корисно

Область Online