Як продовжити життя квітів: традиції і забобони

18.04.2017 14:27 Корисно
Свята минають, а квіти залишаються і можуть радувати обдарованого ними ще... А скільки часу – залежить від того, як про них дбати. Йтиметься про квіти в горщиках.

Традиції та забобони

Перш ніж розповідати про те, як ставитися до подарованих квітів і подовжувати їх життя, торкнемося того, кому, які квіти і як краще дарувати, а також деяких забобонів.

Слід дотримуватися деякої «техніки безпеки», щоб не вклепатися. Бо квітка – жива істота, і треба хоча б трохи орієнтуватися, чи готовий прийняти її у свою родину той, кому ви хочете її призначити. Це майже так само, як і з тваринами – клопіт, відповідальність. Тому квітку в горщику краще дарувати близьким або добре знайомим людям. Попередньо провести «розвідку» (або й прямо запитати) – чи раді вони були б такому подарунку, чи є де його поставити, кому доглядати, чи немає якихось несприятливих факторів. Може, там троє котів-флібустьєрів, які не дадуть жодного шансу квітці вижити. Традиційно і найдоречніше дарувати квіти в горщиках на день народження, весілля або Новий рік.

Тепер щодо забобонів. Тут як і зі зрізаними квітами, слід звертати увагу на кількість, колір і розмір квіток. Кількість квітів має бути непарною (як відомо, парну кількість вважають пов’язаною зі смертю й похороном). А як це вирахувати для квітки в горщику? Спиратися на кількість живців і пагонів, саме їх має бути непарно.

Земля в горщику має бути сухою, оскільки особливо забобонні люди можуть не прийняти тільки-но политу квітку. Не рекомендовано дарувати дуже темні або чорні квіти, щоб не увігнати обдаровуваного в чорний смуток.

Кажуть, що сімейній парі не варто дарувати кактуси та виткі рослини – приміром, дзвоники або витку троянду. Натомість такі рослини як алое, каланхое – будуть доречні.

Горщики з квітами мають бути невеликі, щоб напевно було де поставити. Також краще, щоб це була молоденька рослина, навіть паросток, щоб у людини була можливість самій виростити, випестувати собі квітку.

Ще подейкують, що подаровану рослину в горщику слід «викупити», тобто дати символічну плату, хоча б монетку. Вважається, що тоді квітка легко приживеться, а господар не захворіє.

 

Деякі правила квіткового етикету

Як і для зрізаних квітів, для горшкових, діє правило, що дівчатам дарують квіти в бутонах і ніжного забарвлення, а жінкам – квіти, що вже розкрилися, і більш насичених кольорів.

«Упакувати» покупку теж слід зі смаком: у якийсь незвичайний папір, мішковину. Дуже витончений вигляд матиме живий подарунок, якщо горщики поставити у плетені кошики.

Новий тренд – садові квіти, уміщені в незвичайний посуд. Вишуканий і ніжний вигляд мають у такому «оформленні» весняні гіацинти, тюльпани, крокуси.

 

Якщо вам подарували...

Оскільки весна, з весняних квітів і почнемо. Найперші – ніжні крокуси різних відтінків, які не просто символізують весну, а самі – весна. Здається, немає такого приміщення, яке вони не могли б прикрасити. Романтичні гіацинти і елегантні тюльпани – теж у трійці найкращих. Усе це цибулинні квіти, і далі ми розкажемо, як за ними доглядати. Поки що розглянемо, які ще можуть вам подарувати.

Цикламен прикрасить не лише оселю, а й офіс, створить у приміщенні весняну атмосферу.

Фіалка – на вигляд проста квітка, здатна створити чарівний затишок в оселі. Та якщо її красиво запакувати, вона виглядатиме «по-багатому» і може конкурувати з трояндами.

Мініатюрна троянда в горщику завершить наш парад найпопулярніших і доступних подарункових квіток. Повз неї важко пройти, як важко і утримати її «у доброму здоров’ї» вдома. Та все ж таки можна. З цибулинними та фіалками простіше, а от як правильно пересадити мініатюрну троянду, яка так вабить своєю красою, роповімо.

 

Правильно пересаджуємо

З вередливих троянд і почнемо. Швидка загибель їх вдома спричинена тим, що горщикові троянди від початку вирощують для недовговічних композицій. Для цього застосовують спеціальні розчини та велику кількість добрив, тому підтримувати їх життя можна лише в оранжереї. Щоб троянда цвіла й у звичайних умовах, слід правильно її пересаджувати та доглядати.

Кілька порад на випадок, якщо це ви вибираєте квіти на подарунок. У троянди має бути яскраве пружне листя, без уражень кліщем. Краще взяти кущик із невеликою кількістю пуп’янків, бо якщо рослина вже розквітла, в неї не буде сил прийнятися, коли її пересадять. Землі в горщику не має бути підпрілою, з цвіллю або комахами. Якщо на ваше запитання в магазині зізнаються, що квітка тут уже понад два дні, не беріть її, вона напевно загине вже першого тижня.

Зазвичай троянди тримають у горщиках з чистим торфом, у якому немає живильних речовин, а поливають, як уже сказали, спеціальним розчином. Вдома це неможливо, тому «годувати» трояндовий кущик слід іншим способом. Почорніння і подальша загибель рослини відбуваються через закиснення торфу від поливів або ураження інфекцією.

Коли принесли троянду з магазину, слід обірвати пуп’янки та квіти, щоб у рослини були сили для адаптації на новому місці. Промити листя під проточною водою, перевернувши рослину «вниз головою» та прикривши землю папером або рушником, щоб вода не потрапила на землю. Потім зробити піну з господарського мила та вкрити нею рослину на п’ятнадцять хвилин – цим можна запобігти ураженню шкідниками. Знову промити водою. Потім обприскати кущик природним біорегулятором на кшталт епіну й дати відпочити у спокійному місці, куди не потрапляють сонячні промені. Після цього вміщуємо у поліетиленовий пакет, щоб листя не торкалося пакета, зав’язуємо й залишаємо на тиждень цю імпровізовану тепличку. Та двічі на день рослину треба «вигулювати», розв’язуючи щоразу на все більший відрізок часу.

За тиждень пересаджуємо троянди в горщик – по 2–3 міні-кущики в кожний. Попередньо засипаємо в нього трохи керамзіту і спеціальний ґрунт для троянд. Отака непроста справа з трояндочками. Але як красиво вони квітнуть!

 

Тетяна НІКОЛАЄВА

Матеріал з № 21 від 16.03.2017 р.

Заголовок у газеті: "Дивоквіт у горщику"

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта