Фруктова шкірка: їмо, лікуємося, використовуємо в господарстві

08.04.2017 17:30 Корисно
http://oleg-leusenko.livejournal.com http://oleg-leusenko.livejournal.com
Шкірки від фруктів ми зазвичай відправляємо до сміттєвого кошика. Але не варто поспішати: вони можуть принести користь - і ще яку.

Цитрусові
Шкірка цитрусових багата на антиоксиданти і суперфлавоноїди, вони здатні істотно знижувати рівень «поганого» холестерину. Цедру будь-яких цитрусових можна використовувати як для приготування страв, так і для прибирання кухні. Щоб убити неприємний запах, киньте у мішок зі сміттям цедру будь-якого цитрусового. Покладіть декілька висушених шкірок у шафу з одягом – і про неприємний запах, і про міль можете забути надовго. Цедра використовується і як освіжувач дихання, замість жуйок і м’ятних льодяників. Нею можна навіть видалити смолу зі взуття.
Лимон. Шкірка цього цитрусового не дає накопичуватися газам у кишечнику, є чудовим тонізуючим засобом, допомагає нашому травленню, є антисептиком, очищує кишечник і кров. Корисна при атеросклерозі, гіпертонії, стресі, головному болю, покращує апетит, допомагає прибрати бородавки і мозолі, бореться з лупою. Зі шкірки лимона готується чудовий заспокійливий напій, який знімає стрес і напруження.
Апельсинова шкірка викликає апетит, допоможе вилікувати застуду, ГРВІ і кашель, залікує кишкові захворювання, допоможе при маткових кровотечах і сечокам’яному захворюванні. Ця кірка гірка, і її гіркота дуже добре впливає на обмін речовин в організмі, запобігає печії. Це ефективний засіб для зняття нудоти і підвищення бадьорості. Вживання апельсинових кірок доречне для людей з надлишковою вагою, оскільки ефірні олії нейтралізують зайвий холестерин. Завдяки протизапальній і протигрибковій дії цедра добре справляється з проблемою висипання, загоює ранки. В апельсиновій шкірці багато клітковини і вітаміну С. Також у кірці містяться флавоноїди, які разом з вітаміном С зміцнюють кровоносні судини. А еластичні судини перешкоджають виникненню інфарктів і інсультів. Щоб шкірка не гірчила і на ній не було неїстівних речовин, її треба спочатку обпарити окропом, потім щіткою промити під краном.
У кірці мандарина є вітаміни А, С, D, бета-каротин, клітковина, флавоноїди, мікроелементи: кальцій, магній, калій. Вона застосовується як гіркота для хорошого апетиту і травлення, покращує вироблення шлункового соку, допомагає виведенню мокроти при кашлі і полегшує його. Рятує також від стресу. Ефірні олії, які містяться в ній, чудово заспокоюють нерви, допомагають при головному болю. За допомогою мандаринової шкірки можна зміцнити імунітет. Подрібнена мандаринова цедра – чудова спеція, яка надає стравам пікантного аромату.

Слизька, але багатозмістовна
У багатьох комедіях ви бачили, як герой послизається на банановій шкірці. Але запевняємо вас, що від неї можна мати набагато корисніший ефект. Вона допомагає при синцях, наривах, бородавках, запаленні очей (треба прикласти свіжоочищену шкірку), а також якщо болять суглоби і м’язи. Завдяки наявності у складі натуральних олій і ферментів бананова шкірка може значно полегшити біль від сонячних опіків, подряпин і саден, а також заліковує рани (треба прикласти і зафіксувати).
Ця шкірка містить антиоксидант лютеїн, що підвищує гостроту зору. Крім того, допоможе відбілити зуби, бо в ній є корисні мінерали для зубів: калій, кальцій, магній, марганець і фосфор, які діють на зубну емаль як освітлювач. Також вона заспокоює подразнення на шкірі від укусів комарів, бджіл, ос та інших комах (потерти м’яким боком шкірки місце, яке свербить). Бананова шкірка допоможе позбутися скалки, якщо інші засоби не допомагають. Треба прикласти її внутрішнім боком на ділянку зі скалкою і зафіксувати на добу: ферменти з банана сприяють видаленню скалки і заживляють те місце, де вона була.
У шкірці банана є природні олії та віск, а це означає, що її можна використовувати як крем для взуття. Отже, натираємо його внутрішнім боком шкірки, а потім поліруємо м’якою тканиною – і взуття блищить, як нове! Також можна полірувати нею срібло.
Бананова шкірка ще захистить рослини від тлі, якщо декілька невеликих шматочків розмістити під поверхнею ґрунту навколо садових рослин, які потерпають від тлі. Кури, кролики і свині із задоволенням перекусять сушеною банановою шкіркою, доданою до їх корму.

Корисні екзоти
Шкірка ківі багата антиоксидантами, які мають протиракові, протизапальні і антиалергенні властивості, допомагають очистити наш організм від усього непотрібного. Тільки мити її варто ретельно! Оскільки ця шкірка має ворсисту поверхню, її слід пропускати через соковижималку або збивати у блендері разом з іншими фруктами і ягодами. Має антисептичні властивості та перешкоджає поширенню шкідливих бактерій у шлунку. Також шкірка ківі має ще одну властивість – проносну, тому використовується для лікування і профілактики закрепів.
Завдяки в’яжучій дії шкірка граната корисна при захворюваннях кишковика, а також застосовується при ангінах, стоматитах, ларингітах. Допомагає при лікуванні стафілококу, інших інфекцій, стійких до антибіотиків. Шкірку треба підсушити, потім змолоти в кавомолці в порошок. Вживати, розчинивши одну чайну ложку в кип’яченій воді.

Ксенія Новак

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта