Народні засоби: як вилікуватися й не зашкодити

05.06.2017 12:12 Корисно
Фото: ayzdorov.ru Фото: ayzdorov.ru
Коли нам стає зле, ми часто звертаємося не до офіційної медицини, а до народних засобів. Але чи завжди ці рятівники корисні?

Загальні зауваження

Незалежно від того, який засіб нам потрібен, це обов’язково бути якісний продукт. Якщо мед чи молоко – то натуральні. Якщо це рослинна сировина – то зібрана і збережена за всіма правилами. Інакше у кращому разі такі ліки не допоможуть, а в гіршому – зашкодять.

Ще одна умова: у людини не має бути алергії на обраний засіб. І тут не можна заздалегідь визначити, корисним він буде чи шкідливим, адже кожний з нас – особистість зі своїми індивідуальними властивостями, і щодо алергенів також.

Шипшина


Фото: likar.info

Показання. Приймають для зміцнення імунітету й організму в цілому. Сприяє нормальному обміну речовин, загоює порізи, очищає кров, допомагає при розладах шлунка. Також рекомендований при захворюваннях нирок і сечостатевої системи і навіть при недокрів’ї. Регулярне застосування плодів шипшини запобігає застудам, розвитку клітин раку, а також поліпшує пам’ять.

Молода харків'янка взяла дев'ять дітей на виховання

Протипоказання. Не показана шипшина тим, хто має проблеми із серцем і судинами, схильний до тромбоутворення і тромбофлебіту. Людям з підвищеним тиском як гіпотензивне слід приймати тільки водні настої шипшини. Гіпотонікам же водний настій не показаний, їм рекомендується спиртова настоянка.
Тривалий прийом шипшини погано впливає на печінку, гальмує виділення жовчі, іноді навіть призводить до неінфекційної жовтяниці. Також відвари коренів шипшини можуть посилити утворення газів. Не рекомендована шипшина тим, хто страждає на виразку шлунку або має підвищену кислотність. У зоні ризику також ротова порожнина: шипшина може пошкодити зубну емаль.

Малина

Фото: zhenskoe-mnenie.ru
Показання. Найпоширеніше використання – як жарознижувальне на рахунок потогінної дії. Корисна при недокрів’ї, атеросклерозі, захворюваннях шлунково-кишкового тракту, гіпертонії. Малина має значний бактерицидний ефект, малиновий лист допомагає від герпесу, а відваром з нього можна полоскати горло при ангіні. Застосовують малину і як натуральний антидепресант.

Протипоказання. Не можна вживати вагітним. Їсти малину, пити настоянки з нею і чай з малиновими листям не можна людям, що страждають на подагру, сечокам’яну хворобу (та й узагалі мають проблеми із нирками), при гастриті й виразці дванадцятипалої кишки. Надмірно спожита малина може викликати пронос і діарею.

Селера

Фото: polza-vred.su
Показання. Селеру використовують як протиалергічний, проносний, антисептичний засіб. Рослину можна застосовувати для лікування нирок і печінки. Вона піднімає тонус, покращує апетит, травлення і сприяє кращій роботі всього організму. Відновлює кровообіг, нормалізує тиск. Селера показана гіпертонікам, вона покращує водно-сольовий обмін. Її вживають для лікування нервів, як заспокійливе. Також селеру рекомендують хворим на цукровий діабет. Селеру вживають для покращення потенції (така собі рослинна «Віагра») і попередження простатиту.

Протипоказання. Не показана селера хворим на виразку чи гастрит, тим, хто має підвищену кислотність і камені в нирках. Також не рекомендується вживати селеру людям з тромбофлебітом, варикозом, захворюваннями щитовидної залози, холециститом, панкреатитом, маточною кровотечею і літнім людям при загостренні хронічних захворювань. Не показана ця рослина вагітним і жінкам, які годують дитину груддю. Шкідливою може бути ця рослина і хворим на епілепсію.

Вівсянка

Фото: spektrnews.in.ua
Показання. Вівсянка допомагає знизити рівень холестерину, покращує роботу нирок і печінки, як обволікальний засіб відновлює слизову шлунково-кишкового тракту, знімає запалення, особливо ефективна при болях і здутті, гастриті і виразці шлунка, м’яко очищає кишечник, навіть покращує пам’ять і розвиває мислення.

Протипоказання. Повністю протипоказано вживання вівсянки людям, яким поставлений діагноз глютенова ентеропатія. При тривалому вживанні заважає нормальному засвоєнню кальцію людським організмом, що призводить до руйнування кісткових тканин. Може зашкодити людям з нирковою та сердечною недостатністю.

Материнка

Фото: nayana.com.ua.
Показання. Материнка – дієвий антибактеріальний, потогінний і відхаркувальний засіб, а тому показана при бронхіті і пневмонії. Допомагає проти неврозів, істерії, безсоння і навіть епілепсії. Благотворно діє на функції шлунково-кишкового тракту, знімає спазми шлунку, виліковує шлунок, хвороби печінки, жовчного міхура і дванадцятипалої кишки, усуває метеоризм. Зменшує зубний біль і усуває запалення ясен. Зменшує припливи під час клімаксу і знижує менструальні болі.

Протипоказання. Хворим на виразку, а також особам з підвищеною кислотністю слід бути обережними при прийомі всередину відварів з материнки. Дуже обережними слід бути чоловікам: довготривале вживання материнки може призвести до проблем з потенцією. Не можна вживати материнку вагітним: вона може спровокувати викидень.

Мед

Фото: honeybee.kh.ua
Показання. Мед нормалізує роботу багатьох внутрішніх органів, підвищує імунітет, його використовують для лікування ран і опіків, хвороб серцево-судинної системи, печінки, нирок, шлунка, здатний знизити рівень холестерину.

Протипоказання. Негативно впливає на нирки і підшлункову залозу (ендокринологи категорично не згодні з думкою, що мед не шкідливий для діабетиків). Сприяє утворенню карієсу. Небажаний при схильності до повноти і шлунково-кишкових розладах. Небезпечний при алергічних хворобах і діатезі.

Джерело: SLK
Автор: Зоя Голіусова