Обережно, кліщі: як не стати жертвою паразита

30.04.2017 07:00 Корисно
Фото: likar.info Фото: likar.info
Насолоджуючись природою, не варто забувати про одну маленьку, але дуже підступну комаху – кліща.

Кліщі – переносники більш ніж 18 видів інфекцій, серед яких є і небезпечні для життя, наприклад, вірусний енцефаліт. Виявити ураження від цієї комахи відразу непросто, адже вона, кусаючи, виділяє знеболювальну речовину, і людина навіть може не підозрювати, що її вкусили. Побачивши паразита на тілі, у жодному разі не потрібно намагатися відразу видалити його – можна витягнути тіло, але залишити голову й хоботок, а це підвищує ризик зараження. Потрібно капнути на місце укусу олію і трохи почекати. Кліщ почне задихатися, ослабне, і його легше буде викрутити з ранки. Після цього обов’язково слід піти до лікаря, щоб здати кліща на аналізи і з’ясувати, заразний він чи ні.

Щоб максимально убезпечити себе від цих паразитів, дотримуйтеся таких правил: збираю­чись на природу, обробляйте шкіру спеціальними мазями та кремами; уникайте заростей чагарників і високорослих трав; рукава і штанини мають бути довгими й вузькими, а на голові – хустка або шапка; після прогулянки ретельно оглядайте все тіло, особливої уваги потребують підколінні ямки, пахви, маківка й потилиця.

Замість мазей можна спробувати ще один метод, який відлякає не тільки кліщів, а й комарів, мошок і бліх. Це ефірні олії: евкаліптова, лимонна, м’ятна, лавандова і лимонника китайського. Усе, що потрібно зробити, це акуратно нанести на звичайний валик для чищення одягу кілька крапель будь-якої із зазначених ефірних олій і обережно пройтися ним по речах. Приємні для людини, ці ефірні олії категорично не подобаються кровосисним комахам.

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта