Потяг до продуктів - сигнал організму про негаразди

Потяг до продуктів - сигнал організму про негаразди

ru.dreamstime.com

Багато хто з нас колись кидався на щось, що взагалі-то вважається не надто корисним, навіть шкідливим. І так хотілося цього з’їсти, що сил ніяких не залишалося. Виявляється, це такий собі SOS організму. Спробуємо в цих забаганках розібратися.

Солоне

Фото: poradumo.pp.ua

Одразу визначимося: вагітність ми не розглядаємо, це окрема розмова. Отже, про що ще може свідчити таке бажання? Насамперед, про порушення водно-електролітного балансу, відновити який доволі просто: солоні огірки або помідори, оселедець, маслини… Крім того, підвищена потреба у хлориді натрію може свідчити про прискорення обміну речовин. Причиною цього може бути гіперфункція щитовидної залози або інші ендокринні розлади. Підвищують потяг до собі й затяжний стрес і «знесилення». Узагалі ж бажання з’їсти щось солоне свідчить про прагнення організму відновити енергетичні резерви. Цьому допоможе вживання якісних білкових продуктів.

Кисле

Фото: takprosto.cc

Таке бажання свідчить про брак енергії і не надто добрий психологічний стан. До того ж ослабленою є імунна система, тому не завадять підвищені дози вітаміну С. Проблеми з травленням теж не виключені. Допоможуть цитрусові, журавлина, брусниця. Найкращий варіант – починати день зі склянки свіжого апельсинового соку.

Вино

Фото: younapitki.ru

Цей алкогольний напій, як не дивно, може бути корисним для здоров’я. Адже натуральні (підкреслюємо: натуральні!) виноградні вина – чудове джерело органічних кислот і мікроелементів. І якщо понад усе хочеться червоного вина, це може бути сигналом про «зашлакованість» організму. А ще – свідчити про порушення кровотворної функції. Якщо ж віддається перевага білому вину – це може бути ознакою зниженої кислотності шлункового соку, синдрому «в’ялого кишечника», а також підвищеної в’язкість крові зі схильністю до утворення тромбів.

Яєчня (омлет)

Фото: belonika.livejournal.com

Таке бажання може свідчити про непомітне на перший погляд зниження імунітету. Щоб підвищити опірність організму, його необхідно «підживити» легкозасвоюваними білками, а також вітаміном А і цинком – цього в жовтках вистачає. А якщо забагато часу приділяється комп’ютеру, то не виключені проблеми із зором. Тоді незамінними «помічниками» стануть звичайна морква й томатний сік: там вітаміну А вдосталь.

Біфштекс

Фото: tvcook.ru

А якщо ще й із кров’ю!.. Саме це свідчить про дефіцит заліза. Але якщо дійшло до такої стадії, самого червоного м’яса, схоже, буде вже замало, і час приймати залізовмісні препарати. Але – тільки за рекомендації лікаря, бажано ще й зробити розгорнутий аналіз крові, щоб не проґавити, борони боже, початок серйозної хвороби.

Сиров’ялена ковбаса

Фото: iskysstvoetiketa.com

Таке бажання – не коники. Швидше за все, організму бракує насичених жирів і холестерину. А він, попри всю загрозу виникнення атеросклерозу, дуже потрібний для життєдіяльності, адже це – будівельний матеріал для нервової тканини, а також основа для синтезу багатьох гормонів. Тому мозок без нього просто не зможе нормальна працювати. До речі, необов’язково вживати саме ковбасу, є чудова альтернатива – якісне (!) вершкове масло (до 50 г на добу). Це, звичайно, якщо не йдеться про бажання з’їсти щось пряне й гостреньке – а це перевірений стимулятор сексуального потягу.

Часник, цибуля, хрін, перець або гірчиця

Фото: spidkova.com.ua

Якщо звична їжа здається прісною і несмачною, це може свідчити про брак певного стимулу, жагу потрясіння, змін і нових відчуттів, адже теперішнє існування є постійним коливанням між апатією і агресією. Утім, може бути й набагато прозаїчніший варіант – віруси й мікроби в носоглотці. Фітонциди (натуральні дезінфікувальні сполуки), на які багаті ці продукти, допоможуть упоратися з «небажаними гостями».

Шоколаду!

Фото: sweetsexpo.com.ua

А це, найімовірніше, ознака енергетичного спаду, перевтоми й навіть нервового виснаження. (Багато роботи? Надлишок стресів?) Дієтологи вважають, що чорний шоколад з горіхами (у помірних кількостях, звичайно ж!) – ідеальний засіб для швидкого відновлення «форми». Крім того, є вірогідність, що це – початок депресивного стану: зниження життєвого тонусу, млявість, байдужність, відсутність радості життя. Тоді чорний шоколад – саме те, що необхідно, адже він містить у немалих кількостях фенілетиламін – природний ендорфін, що стимулює організм, покращує настрій і взагалі дає відчуття щастя.

Життєва необхідність чи коники?

Щоб визначитися, чи ці «підказки» для вас, дотримуйтеся певних «методик». Насамперед, до себе слід прислухатися, коли від їди, не дуже ситної, минуло 2–2,5 години. Тобто, не повинно бути присутнім ані відчуття надмірного голоду (коли з’їв би все й одразу), ані надмірної ситості. Саме тоді надмірне бажання чогось з’їсти дійсно може бути сигналом про негаразди у вашому організмі. І, звичайно ж, не слід забувати про те, що всі ми люди, всі ми маємо певні уподобання. Тому бажання щось з’їсти може бути просто звичкою і навіть тими самими кониками розпещеної людини (сподіваємося, це не про нас, але…), а не завуальованим проханням про допомогу.

«Кольорова» кулінаротерапія

Виявляється, колір продукту може розповісти про його корисні властивості (адже шкірку «фарбують» певні речовини). П’ять основних груп такі:
Червоні – підтримують здоров’я сечової системи, захищають від раку й серцево-судинних захворювань.
Сині – корисні для серця, мозку, кісток і артерій.
Зелені – корисні для зору, легень, печінки.
Білі – підтримують здоров’я кісток, кровоносної системи.
Жовті – для здоров’я імунної системи, правильного росту й розвитку.
Щоб підтримувати організм «у тонусі», варто щоденно їсти 1–2 продукти із кожної колірної групи. Зробити це «смачно» допоможуть наші рецепти

Горіхові баклажани на закуску

Фото: ecodiet.ru

Знадобиться: 2 великі баклажани, 2–3 зубчики часнику, маленький пучок кінзи, 200 г волоських горіхів, олія, сіль і перець за смаком.
Подрібніть у блендері або ступці горіхи до стану великої крихти. Дрібно наріжте кінзу і змішайте її з горіхами, додайте роздавлений часник, сіль і перець і добре перемішайте, краще рукою. Начинка готова. Тонко розріжте баклажани уздовж, не знімаючи шкурки, і підсмажте на середньому вогні в олії з обох боків. На змащене жиром деко викладіть смажені смужечки баклажанів, покладіть на кожну 1–2 ст. л. начинки й заверніть рулетиком. Якщо баклажани нарізані затовсто, можна скріпити рулетики зубочистками, щоб не розкривалися. А можна не морочитися з рулетиками, а оформити закуску бутербродом-тістечком, розмістивши начинку між двома смужками смажених баклажанів. Поставте деко в духовку, нагріту до 190 ºС. Через 20 хвилин закуска готова.

Перець, фарширований рисом і морквою

Фото: alimero.ru

Знадобиться: 500 г тонкостінного зеленого солодкого болгарського перцю, 0,5 склянки рису, 4 моркви, 4 цибулини, 3 ст. л. олії, 4 помідори, пучок петрушки, по 2 родзинки на кожний перчик, сіль, мелений перець, цукор за смаком.
Помийте перці й видаліть плодоніжки разом з насінням. Рис відваріть до напівготовності у великій кількості підсоленої води, відкиньте на друшляк. Очистіть цибулю й моркву очистити. Цибулю дрібно наріжте, моркву натріть на грубій тертушці. Зніміть шкірку з помідорів і дрібно наріжте їх. Розігрійте на сковорідці 2 ст. л. олії і тушкуйте, помішуючи, 3/4 цибулі й моркву до прозорості. Змішайте рис із овочами й посоліть-поперчіть за смаком. Заповніть цією сумішшю перці, додавши в кожний по дві родзинки. Складіть перці в каструлю й залийте соусом. Для його приготування злегка обсмажте рештки цибулі на олії, додайте подрібнені помідори, дрібно нарізану петрушку, посоліть і поперчіть за смаком, за необхідності додайте цукру. Коли закипить - можна заливати перці. Тушкуйте їх близько півгодини під закритою кришкою при слабкому кипінні. Перці подавайте теплими, полив соусом, в якому вони тушкувалися, можна додати й сметани.

Ольга Громова

За матеріалами:СЛОБIДСЬКИЙ КРАЙ