Продукти в холодильнику: правила зберігання

10.12.2016 17:00 Корисно
фото: amplifiers1.ru фото: amplifiers1.ru
Серце сучасної кухні – це холодильник. Тож давайте дізнаємось, які саме продукти можна зберігати в ньому, як правильно, а головне - як довго?

Зони зберігання

Температура в холодильнику коливається в середньому від 1–2 до 8–10 градусів тепла. Найхолодніша зона, де підтримується від 1 до 2–3 градусів, – біля задньої стінки й на першій полиці над відсіком для овочів. Там краще зберігати ті продукти, які швидко псуються (свіже м’ясо, сирі ковбаси, фарш, птицю і рибу). Середні полиці (4–5 градусів) оптимальні для зберігання молока, твердих і кисломолочних сирів, йогуртів, копчених ковбас і шинки. На верхній полиці підтримується температура від 5 до 8 градусів. На ній можна зберігати вже приготовану їжу: супи, другі страви, відкриті банки з консервацією.

У відсіку для овочів зберігається температура від 6 до 8 градусів. Це досягається завдяки скляній полиці, яка запобігає потраплянню туди холодного повітря.

Дверцята – найтепліша зона. Температура там близько 10 градусів. Зазвичай там зберігають яйця, вершкове масло, соуси, майонез, гірчицю та напої. А от молоко та кефір там можна зберігати тільки нерозпечатаними. Якщо ж герметичність упаковки вже порушено, краще молочні продукти перекласти на середні полиці.

Холод – не для них

Чи знаєте ви, що частину продуктів, які ви з кращих міркувань завантажуєте в холодильник, класти туди в жодному разі не можна? А якщо і класти, то на ненадовго? Приміром, картопля, якщо її тривалий час зберігати при низькій температурі, змінює свій смак, стає солодкуватою. Причина в тому, що картопляний крохмаль у бульбах розпадається на цукор. Помідори, які «залежалися» в холодильнику, теж втрачають свій смак. Тому їх місце, як і гарбуза, а також кабачків і баклажанів, – у сухому й не надто холодному місці. Цибуля й часник можуть підгнивати через відсутність циркуляції повітря та вологість. Банани, дині, ківі, хурма та цитрусові переносять холод поганенько, і в цілому вигляді їх краще зберігати, наприклад, на столі.

Хоча дехто і вважає, що місце хліба – на холоді, це не зовсім так: найкраще аромат і смакові якості хліба зберігаються при кімнатній температурі. Однак якщо без холодильника ніяк, дотримуйтеся певних правил. У поліетиленовому пакеті слід зробити отвори, щоб не збирався конденсат, але краще використовувати паперовий пакет: він допоможе хлібу не ввібрати запахи інших продуктів харчування. Залежно від упаковки хліб може лежати в холодильнику від чотирьох днів до двох тижнів. А от до трьох місяців його можна зберегти і в морозилці, якщо попередньо порізати на порції та ретельно загорнути у фольгу або поліетилен. Після розморожування такий хліб необхідно з’їсти протягом кількох годин, інакше він зачерствіє.

Ніщо не вічне

Готові страви – супи, каші, макарони – можна зберігати до 3–4 днів. Смажене або тушковане м’ясо, рибу, птицю – стільки ж, за умови, що ви їх щільно закрили – загорнули у фольгу або переклали в пластикові контейнери або лотки з кришкою. Нарізані овочі, сир і ковбаси теж слід зберігати герметично упакованими.

Для свіжого м’яса, фаршу (без цибулі) оптимальний термін (без заморожування) – 2–3 дні. Але при цьому вони мають бути ретельно упакованими в пакет або контейнер, і тримати їх слід на найхолоднішій полиці. Риба зберігається трохи менше – 1–2 дні. Для неї можна приготувати «крижане ліжечко» – викласти в лоток, у якому вона лежатиме, лід, а саму рибу обгорнути вощеним папером. Тільки не забувайте стежити, щоб лід не розтанув повністю.

Гриби – якщо їх купили в супермаркеті розфасованими – краще залишити в тому лотку, в якому вони були. Якщо ви відкрили упаковку, але всі гриби не використали, то прикрийте їх зверху харчовою плівкою. Вони можуть пролежати 3–4 дні, але потім починають темніти.

Фрукти й овочі зберігаються окремо одне від одного. Плоди мають дихати, тому якщо ви зберігаєте їх у пакеті, обов’язково зробіть у ньому отвори. Коренеплоди лежать 1–2 тижні, капуста – від одного тижня й більше. Добре переносять невисоку температуру ананас, яблука та виноград, тільки останній бажано помістити в герметичну упаковку.

Щоб довше зберігала свою свіжість зелень, її треба зберігати, як квіти – у банці з водою, накривши зверху поліетиленовим пакетом. У такому вигляді зелений «букет» простоїть у вас не менше тижня.

У тему

На морозі

Заморожені продукти харчування теж мають свої терміни зберігання. Заморожене м’ясо при температурі від –14 до –18 градусів може зберігатися півроку, вже готові м’ясні вироби при температурі від –18 до –22 градусів – приблизно до трьох місяців. Сосиски та сардельки можна тримати в морозилці не більш як два місяці. Нежирна заморожена риба може лежати до шести місяців, а от риба жирних сортів – усього три. Також можна заморожувати пироги й коржі – і готові (термін зберігання приблизно чотири місяці), і сирі (від двох до трьох місяців). Заморожені ягоди можна зберігати майже рік, тобто саме до появи свіжого врожаю.

Вероніка Добриня, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта