Світлодіодні лампи - економимо на освітленні

16.02.2017 10:00 Корисно
Колаж Олега Бондаренка Колаж Олега Бондаренка
Новітні технології входять у наше життя. От, приміром, сучасне освітлення – для нього використовують уже світлодіодні (LED) лампи. А чи завжди це доречно?

Від чого танцюємо

Як і в будь-якій справі, в освітленні слід дотримуватися розумного компромісу. Адже є ситуації, коли рівень освітлення має бути високим, як от при роботі з дрібними деталями, при кресленні тощо. А інколи достатньо тільки розгледіти контури предметів (щоб не розбити лоба та не спотикатися). Звичайно, від цього залежить і вибір освітлювального пристрою.
Щоб виключити суб’єктивність, будемо спиратися на об’єктивні показники – фізичні характеристики. За точку відліку для порівняння візьмемо 100-ватну лампу розжарювання (220 В), як таку, що її найчастіше вкручують для освітлення приміщення. Звичний для нашої країни патрон і, відповідно, цоколь лампи, маркується як Е27. Так звані міньйони з тоншим цоколем – Е14. На упаковці фірма-виробник зазвичай, крім параметрів потужності, напруги та розміру цоколя, вказує величину світлового потоку, випромінюваного лампою (в люменах). Якщо людською мовою – наскільки ця лампа яскрава. Залежно від фірми-виробника 100-ватна лампа забезпечує світловий потік близько 1300 люмен.
Вартість такої лампи розжарювання стартує від 5 грн. Зазвичай виробники гарантують термін роботи близько 1000 годин. Який час лампа реально працюватиме – це вже як пощастить. В усякому разі слід пам’ятати, що приказка «Дешева рибка – погана юшка» не на пустому місці виникла. Але одразу ж попереджуємо, що навіть дуже якісна «фірмова» лампа може швидко вийти з ладу, якщо вона розрахована на європейську електромережу з її стандартами. Фірми, перестраховуючись, вказують напругу 210–230 В. Якщо ваша мережа не відповідає цим стандартам, не варто ганятися за «фірмою», а якщо вже кортить – купуйте стабілізатор напруги.

До чого прагнемо

Перейдемо до LED-ламп. Щодо фізичних характеристик. Почнемо з яскравості. Близько 1300 люмен забезпечує світлодіодна лампа потужністю 15 Вт. Час роботи, залежно від виробника, 20 000–30 000 годин. Тобто невелика споживана потужність і довговічність вражають. Ще одна перевага таких ламп: їх яскравість не надто меншає при зниженні напруги в мережі (ця властивість залежить від фірми-виробника).
На упаковці LED-ламп, крім уже зазначених вище характеристик, вказується і світлова температура Так зване м’яке тепле освітлення для побутових приміщень забезпечують лампи зі світловою температурою від 2700 К до 3500 К. Для тонких точних дій звичайно використовують лампи з яскраво-білим світлом, на упаковці яких зазначено 5000–6000 К.
Ще одна риса (вона притаманна тільки для LED-ламп) – кут світіння. Аналог звичайної лампи (яка освітлює в усіх напрямках, крім власне цоколя) позначається на упаковці кутом 270°. Якщо освітлювати потрібно не надто великий простір, підійде лампа з меншим кутом – з конусним освітленням. До речі, такі лампи ще й дешевші.
LED-технології втілилися також і в новий тип світильників. Традиційні світильники мають корпус і лампи, які в нього вставляються. Коли лампа перегоряє, її просто замінюють на нову таку само, і це може бути і світлодіодна лампа теж. Але зараз з’явилися світильники-блоки, LED-елементи в яких, якщо вони виходять з ладу, можна замінити тільки в майстерні: цей елемент не має цоколя і вбудований у корпус. До речі, якщо чоловік «дружить» з паяльником і має достатні знання та навички, то такий LED-світильник він може зробити й сам. І це буде ексклюзивна річ: і конструкція, і корпус, і призначення. Для цього потрібно придбати світлодіоди відповідної потужності, драйвери до них (Інтернет, радіоринок, друзі-товариші тощо) і встановити їх в бажаний оригінальний корпус. Щодо вартості можна сказати, що це буде дешевше, але витрати часу кожний підраховує сам.

Резюме

Найдешевші 15-ватні LED-лампи, які ми знайшли в інтернет-пропозиціях, коштують 60 грн (враховуючи різноманітні акції). Ні, є й набагато дорожчі, але вибирати вам. Виходить, що енергії така лампа споживає у шість з гаком разів менше, ніж лампа розжарювання, а працює у 20–50 разів довше (принаймні, так за обіцянками виробників). А коштують новітні лампи «усього» удесятеро дорожче.
Нагадаємо, що ми порівнювали за характеристиками 100-ватної лампи. Якщо ж потрібна лампа меншої потужності, то й коштуватиме вона, відповідно, дешевше – можна знайти і за 26 грн.
Тож якщо лампа якісна, її заявлені характеристики відповідають дійсності, а електромережа працює в штатному режимі, то світлодіодні лампи – навіть дуже вигідна річ.
А щоб допомогти зорієнтуватися, яку саме лампу купувати, пропонуємо таблицю, де надані характеристики звичних для нас ламп розжарювання. Порівнявши значення світлового потоку з тим, що зазначено на упаковці LED-лампи, можна зрозуміти, яка лампа нам потрібна.

 

Потужність лампи розжарювання
Вт

Світловий потік
лм

25

220

40

415

60

710

75

935

100

1300

150

2160

200

3040

 

Данило Мигай

Джерело: SLK
Автор: Данило Мигай