Земляна груша: у чому її користь

24.04.2017 14:45 Корисно
Фото:likefoods.ru Фото:likefoods.ru
Навесні вся користь з овочів і фруктів майже зникає – залишається тільки клітковина.

Дещо з історії
Топінамбур походить з Північної Америки, де індіанці здавна використовували цю рослину в їжу. Мандрівник і першовідкривач Самюель де Шамплайн переслав його у Францію в 1605 році. Саме у Франції сонячний корінь (так його називали індіанці) отримав назву топінамбур (від назви племені індіанців – тупінамба). Земляна груша досить швидко поширилась Європою як овочева, кормова й навіть промислова культура. В Англії топінамбур отримав дуже дивну назву ієрусалимський артишок. В Україну він потрапив через Балкани та Молдову. Але спочатку використовувався як цілюща рослина, а не як овоч.

Для порядку в організмі
На перший погляд коренеплід може здатися непоказним і абсолютно нікчемним. Але це величезна помилка, яку необхідно розвіяти. Він лікує майже все.
Топінамбур – це рослина з найнижчим накопичуванням важких металів. Якщо регулярно їсти цей овоч, то він наведе у вашому організмі повний порядок: завдяки пектину позбавить від усіх токсинів, які накопичились в організмі за весь час, особливо від солей важких металів. Крім того, у бульбах є залізо, кремній, калій, вітамін С. Комплекс мікроелементів, які є в коренеплоді, зміцнює серце і судини, допомагає впоратися з такими небезпечними недугами, як тахікардія, атеросклероз, ішемічна хвороба серця. Він навіть здатен цілком замінити препарати з аптеки – калієво-магнієвий комплекс. Також топінамбур нормалізує артеріальний тиск і кишкову мікрофлору: він допомагає корисним бактеріям розмножуватися, тому показаний при дисбактеріозі та при лікуванні запорів.
Завдяки інуліну, який є чудовим джерелом енергії, а найголовніше – не спричиняє різкого підвищення цукру в крові, топінамбур сприяє виведенню з організму шкідливих речовин, накопичених у шлунку й кишечнику. Топінамбур – чудовий засіб для зниження ваги й цукру у крові, тому його бульби вважаються цінним продуктом харчування для діабетиків. Крім того, він має протизапальний ефект, тож сприяє лікуванню гастриту, виразки, коліту, заживляє тканини.
Топінамбур захищає організм від проникнення хвороботворних бактерій і вірусів, які здатні руйнівно впливати на весь травний тракт. Він навіть допомагає зняти больовий синдром, викликаний спазмом.
Для одержання лікувального ефекту треба вживати не менше 50 г топінамбура на добу. Але не варто надто ним захоплюватися. Слід знати, що вживання великої кількості сирого топінамбура здатне викликати сильний метеоризм і розлад кишечника.

Виростити просто
Це джерело корисностей на диво невибагливе. Йому не страшні шкідники, він може рости на будь-якому ґрунті (крім солончаку), рідко вражається якимись хворобами, до того ж невимогливий до рівня вологості та освітлення. Навіть якщо за ним не доглядати, він може рости й давати врожай багато років. Але якщо ми хочемо, щоб урожай був щедрим, доведеться хоча б трішки постаратися. Догляд за ним простий: прополюємо, рихлимо, поливаємо в міру необхідності. Саджають земляну грушу бульбами, як картоплю, і переважно навесні. Час від посадки до збирання врожаю три місяці. На їжу копати можна й раніше. Дивовижна властивість топінамбура – його можна зберігати безпосередньо в землі. Він витримує морози до 40 градусів. Тому частину врожаю можна викопати восени, а частину – навесні. Найбільші врожаї з великими бульбами земляна груша дає перші 4–5 років, потім вона «виводиться». Щоб майбутні врожаї були добрими, треба влітку обрізати квітки, аби рослина не витрачала ресурси на цвітіння та утворення насіння, а пускала соки на розвиток бульб. Краще топінамбур садити по краю огорожі або городу, щоб не затіняв інші насадження, бо висота його може сягати трьох метрів. Ще одна проблема – він швидко розростається, як бур’ян. Щоб цьому запобігти, треба ретельно прибирати бульби при викопуванні.
В їжу використовують бульби цієї рослини в печеному, смаженому й сирому вигляді. Восени, взимку та рано навесні з них готують суп, салат і пюре.

Ксенія Новак, кореспондент

Джерело: SLK
Автор: Администратор сайта